Wednesday, February 28, 2024

Znanstveniki iz University of Illnois v Chicagu so odkrili, da se tveganje težav z dihanjem znižuje vsak dodatni teden intrauterinega življenja vse do 38. tedna nosečnosti.


Raziskava je pokazala na večjo verjetnost razvoja respiratornega distresnega sindroma (RDS), celo štiridesetkrat višje pri otrocih rojenih v 34. tednu nosečnosti.

Dr. Judith Hibbard, profesorica ginekologije in porodništva na omenjeni univerzi, je dejala: »Celo v 37. tednu imajo otroci, v primerjavi z otroki rojenimi v 39. in 40. tednu, trikrat večjo verjetnost za RDS.«

Rezultati raziskave so objavljeni v strokovni reviji Journal of the American Medical Association in temeljijo na analizi podatkov zbranih v obdobju 2002-2008 med 233.844 porodov v devetnajstih ameriških porodnišnicah.

RDS je zaplet, ki se pri novorojenčkih pojavlja zaradi nezrelosti pljuč. Zaradi tega sindroma je včasih umrlo mnogo novorojenčkov in čeprav je za najmanjše nedonošenke še vedno zelo nevaren je današnji odstotek preživetja in ozdravitve odličen.

Naslednji prispevek

Jutranja slabost in inteligentni kvocient

13 junija, 2012 0