Wednesday, April 17, 2024

Vzrok

Bolečine nastanejo iz dveh razlogov: fizičnega ali psihološkega.


Fizične bolečine povzročajo različna akutna in kronična obolenja genitalnih organov. Pri ženskah so najpogostejša vnetja vestibularnih žlez (žleze omogočajo vlaženje vagine), vaginalne okužbe, boleče brazgotine po porodu, postklimakterično tanjšanje vaginalne stene, odprti himen, ki se pri vsakem koitusu ponovno poškoduje, rane na materničnem vratu in še posebno nezadostno vlaženje vagine. Pri moških so organskih vzroki vezani ob dispareunijo naslednji: uretritis (vnetje sečne poti), različne anomalije na penisu, vnetje glavice zaradi slabe higiene in druge vnetne bolezni spolovil in sečil. Prištejemo lahko še poškodbe ob uporabi kontracepcijskih sredstev, kondomi, diafragma, spermicidi, intrauterini vložki…

Psihološke vzroke povezujemo predvsem z grobostjo partnerja in nezainteresiranostjo, kar povzroči nezadostno stimulacijo, slabo predigro in posledično omejeno izločanje sluzi.

Simptomi

Dispareunija je vodeča povzročiteljica spolne disfunkcije pri ženskah. Vključuje različne nivoje bolečin; od neprijetnega vaginalnega počutja, do močne bolečine med samo penetracijo. Bolečina je lahko občasna ali kronična. Če je prisotna ob prvem spolnem odnosu govorimo o primarni, če se pojavi v kasnejšem življenjskem obdobju pa o sekundarni dispareuniji.

Na žalost boleč koitus pogosto izzove druge seksualne motnje; pri ženskah frigidnost in vaginizem, pri moških erektilno disfunkcijo in prezgodnjo ejakulacijo. Če se motnje ne zdravi lahko v kasnejšem življenj izzove številne negativne posledice na partnerske odnose in individualno doživetje spolnosti.
 

Pojavlja se med samim spolnim odnosom, spremljajo pa jo števili simptomi, ki zajamejo skoraj celotne genitalije (pri ženskah klitorisno področje in notranje spolne organe, pri moških penis in testise). V težjih primerih se pojavlja izključno pri ženskah. Bolečino pogosto spremlja slabost in bruhanje. Prav zaradi naštetih simptomov dispareunija privede do redkih spolnih odnosov oz, do popolnega izostanka spolnosti.

Zdravljenje

Zdravljenje je zelo zapleteno. Če je znan vzrok bolezni je zdravljenje etiološko (zdravi se primarno stanje ali bolezen, ki je povzročila dispareunijo), v ostalih primerih pa je zdravljenje zelo zapleteno in dolgotrajno. Pri zdravljenju je zelo pomemben interdisciplinarni pristop bolnika, ginekologa, psihiatra in urologa.

Pri psihološko povzročeni dispareuniji se najprej izvede t.i. bihevioralna analiza. Z odkrivanjem vzroka v spolnem obnašanju, ki so travmatsko pogojene nastale bolečine. Terapija zajema eno od standardnih bihevioralnih metod, najpogosteje sistematsko dezenzitizacijo. S takšnim pristopom strahovi izginejo, s tem pa tudi napetost genitalnih mišic in bolečin, ki jih ta napetost izzove med samim spolnim odnosom. Poleg omenjenega programa ne glede na vrsto strahu se partnerjem priporoča maksimalno podaljšanje predigre, saj se z njo doseže dodatna sproščenost. Pogosto že sam misionarski položaj bolečino potencira (zaradi specifičnosti rasti genitalij), zato priporočamo eksperimentiranje. Cel program je seveda individualno prilagojen, napreduje po naprej določenih fazah, z »domačimi nalogami« in rednim posvetom s terapevtom. Terapevtski postopek, če bodo partnerji dovolj potrpežljivi, bo zagotovo pospremil pozitivne rezultate.

Kategorija:   Novice, Spolne bolezni
Naslednji prispevek

Nasveti za poučevanje otrok – kako biti eko

13 junija, 2012 0