Monday, April 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Divjačina v omaki

By 0 2281 Views

Sestavine:

1 kg divjačine


Za marinado:
2 – 3 lovorjevi listi
cca. 5 brinovih jagod
3 stroki česna
1 žlička timijana
1 žlica vinskega kisa
1/2 žličke šetraja
0,5 l suhega belega vina
0,1 l vode
sol
poper
1 večja čebula
4 korenčki
1/2 večjega korena zelene
1 koren peteršilja
10 suhih sliv
pasiran paradižnik
1 dl črnega vina
1 lonček kisle smetane

Priprava:

Mesu odstranimo vse kite, "kožice" in ga narežemo na majhne kose.
Česen olupimo in stisnemo z noževim rezilom, pol brinovih jagod na rahlo zdrobimo v terilniku (možnerju), nato dodamo timijan, česen, sol, poper in kis ter z batom na rahlo pretlačimo. Dodamo še lovor.
To marinado polijemo po mesu, zalijemo še z vodo in vinom, premešamo in na "vrh" posujemo šetraj. Jaz sem pustil v marinadi čez noč.
Vso zelenjavo narežemo na "drobno".

Meso vzamemo iz marinade (marinado precedimo in poberemo ven brinove jagode) in ga osušimo. Na eni strani ga na tanko premažemo z gorčico. Najprej ga dobro opečemo na strani, kjer ni gorčice, nato še malo na strani z gorčico, takoj dodamo čebulo. Ko malo porumeni, dodamo 2 – 3 brinove jagode iz marinade, čez kakšno minuto še korenček, peteršilj in zeleno, če je potrebno, zalijemo z nekaj žličkami marinade. Ko se zelenjava že malo razpusti, dodamo narezane suhe slive. Do sedaj se mora pražiti ves čas z minimalno količino tekočine.

Ko se slive malo prepražijo, dodamo cca 0,3 l pasiranega paradižnika ali 3 žlice paradižnikovega koncentrata. Počakamo, da se paradižnik dobro prepraži in nato zalijemo s cca. polovico marinade, ki nam je ostala.

Nato dušimo oz. kuhamo tako dolgo, da se meso zmehča (če je potrebno, zalivamo z vodo ali juho). Meso preložimo na krožnik, v omako dodamo vino in spasiramo s paličnim mešalnikom. Meso damo nazaj v omako.

Na koncu sem dodal še en lonček kisle smetane. Pustil sem na rahlo vreti, da se skuhajo še široki rezanci.

Postrežemo z ajdovimi širokimi rezanci z jurčki ali polento.