Tuesday, April 23, 2024

Spanec je k boljšem spominu in koncentraciji pomagal otrokom od 3 – 5 leta, so potrdili ameriški znanstveniki.


Znanstveniki iz Massachusetts Amhersta so preučevali štirideset otrok in potrdili, da so se dobrobiti popoldanskega spanca raztegnile do naslednjega dne, kaže delo objavljeno v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Popoldanski spanec je ključen za boljši spomin in zgodnje učenje, so prepričani znanstveniki.

Otroci v raziskavi, ki so po kosilu lahko zaspali, so imeli veliko boljše rezultate pri spominskih testih. Ponovili so lahko za približno 10% več snovi, kot otroci, ki po kosilu niso zaspali.

Raziskava je potrdila, da popoldanski počitek botruje aktivnosti predela možganov, ki je povezan z učenjem in povezovanjem novih informacij.

»Naša raziskava je prva, ki potrjuje, da popoldanski spanec pomaga k boljšemu spominu,« pravi Rebecca Spencer, ki je vodila raziskavo.

»3-5 let stari otroci potrebujejo okoli 11-13 ur dnevnega spanca. Le tako se lahko njihovi možgani popolnoma spočijejo in pripravijo za naslednji dan. Zdaj pa vemo, da je dnevni spanec enako pomemben kot nočni. Brez njega so otroci utrujeni, sitni, pozabljivi, ter imajo težave s koncentracijo,« pravi Robert Scott-Jupp iz Royal College of Pediatrics and Child Health.

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Smrtni grehi v zakonu

25 septembra, 2013 0