Wednesday, February 28, 2024

Strokovnjaki z univerze v Severni Karolini so v laboratoriju vzgojili izvorne celice, ki so jih pridobili iz plodovnice nosečih žensk.


V tekočini so našli veliko število celic, ki so prišle iz zarodka in imajo zmožnost, da zrastejo v številne druge celice. Po presaditvi v miši so tako opazili, da so se izvorne celice zares začele množiti in proizvajati spojine, ključne za razvoj. Kostne izvorne celice, ki so bile presajene v miši, so se obnašale podobno kot običajne kostne celice in so kostno snov proizvajale še mesece kasneje.

Paolo De Coppi, eden izmed avtorjev študije, je dejal, da bi lahko nekatere izvorne celice iz maternic "delovale" še bolje kot tiste iz zarodkov, vendar pa je krog možnosti njihove uporabe bolj ozek, poroča BBC.

Velike možnosti uporabe
Znanstveniki predvidevajo, da bi lahko genetsko spremenili tudi izvorne celice samega zarodka in jih nato ponovno injecirali v amnijsko tekočino ter tako popravili genske napake otroka, še preden bi se ta rodil.

Čeprav mnogi dvomijo v uspeh pridobivanja celic iz tekočine, ki obdaja plod v maternici, pa bi ta lahko končal razpravo o etičnosti uporabe izvornih celic iz zarodkov. Kritiki med drugim trdijo, da bi bilo amnijsko tekočino za izvorne celice zelo težko pridobivati. Ločeno sicer potekajo tudi raziskave o uporabi izvornih celic iz popkovine.

Znanstveniki upajo, da bo mogoče s pomočjo izvornih celic nekoč zdraviti bolezni, kot so alzheimerjeva, parkinsonova ali diabetes.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kava za 10 dolarjev iz delno prebavljenih kavnih zrn

13 junija, 2012 0