Friday, July 19, 2024

Med nosečnostjo ženski pripada deset sistematičnih pregledov in dve ultrazvočni preiskavi. Na teh pregledih se izvajajo različne preiskave in pregledi z namenom nadzora zdravja nosečnice in ploda. V primeru, da se odkrije stanje, ki odstopa od normalnega, vas zdravnik napoti v obravnavo v ambulanto za ogroženo nosečnost. Patološka (ogrožajoča) stanja se lahko pojavijo pri nosečnici ali pri plodu in so lahko akutna ali kronična (sladkorna bolezen, ledvične bolezni, visok krvni tlak …).


 

AMBULANTA ZA PATOLOŠKO NOSEČNOST

Za obisk te ambulante prejmete napotnico od svojega osebnega ginekologa. Potrebno je, da se na pregled naročite prek telefona ali prek elektronske pošte. Na dan pregleda se zglasite v sprejemni ambulanti. V primeru, da ste v tretjem trimesečju nosečnosti, boste tik pred pregledom najprej odšli na CTG snemanje. Tam se uležete na ljubši bok, nato vam babica namesti na trebušček dve piloti, eno za beleženje plodovega srčnega utripa in eno za beleženje krčenja maternice. Po vsaj dvajsetih minutah snemanja se vrnete v čakalnico pred ambulanto. Ko ste na vrsti, vam babica izmeri krvni tlak, telesno težo ter povpraša o osebni anamnezi. Pogovorite se o razlogu prihoda in o morebitnih vprašanjih. Sledi pregled pri zdravniku, ki po potrebi naredi tudi ultrazvočni pregled. Glede na ugotovljeno, vas lahko napoti:
– Domov, saj oceni da obiski v tej ambulanti niso več potrebni.
– Na redno spremljanje:
To pomeni, da se načeloma pri istem zdravniku vodite v ambulanti za patološko nosečnost, dokler je potrebno. Poleg obiskov v tej ambulanti še vedno hodite na preglede k svojemu osebnemu ginekologu, kjer vam normalno opravljajo preiskave, ki so dodeljene za določeno višino nosečnosti. Medtem se v ambulanti za patološko nosečnost kontrolirate predvsem zaradi določenega stanja. Pred pregledom je potrebno dati urin ali kri le, če je tako predhodno naročeno. Pomembno je, da so v materinski knjižici vedno original izvidi preiskav, narejenih med nosečnostjo (krvna skupina, toksoplazmoza, hepatitis B, sifilis, ICT, streptokok skupine B (če je bil opravljen), hepatitis C (če je bil opravljen) …). Poleg priložite še pomembne izvide drugih specialistov, ki so bili narejeni na podlagi vaše bolezni.
– Na oddelek za patološko (ogroženo) nosečnost:
Oddelek je namenjen nosečnicam, ki imajo ugotovljeno stanje ogroženosti nje ali ploda in potrebujejo stalni nadzor. V ambulanti se naredi sprejem na oddelek, kjer sledijo postopki in posegi odvisni od bolezenskega stanja.

V vsakem primeru naj obisk te ambulante ne pomeni prekomernega stresa. Različna stanja zahtevajo različne obravnave in o vsem tem vas bo obvestil zdravnik, ki vas bo v ambulanti obravnaval. Glede na to, se kasneje kolikor je v vaši moči prilagodite stanju. Odsvetujem vam branje forumov in različnih izkušenj drugih mamic. Tudi če je vaša diagnoza ista kot pri kolegici, to še zdaleč ne pomeni istega poteka nosečnosti. V takih primerih je še kako pomemben pozitiven pristop k bolezni in obvladovanje le te. Vedno naj vam bo prva misel na tem, da ste hvaležni ker se je stanje odkrilo.

S.O., študentka babištva

Naslednji prispevek

Koliko mesecev naj bi minilo med 1. in 2. nosečnostjo?

15 novembra, 2018 0