Friday, June 14, 2024

Sonce znižuje krvni tlak, zmanjšuje nevarnost srčne in možganske kapi, ter celo podaljšuje življenje, so ocenili znanstveniki, ki o pozitivnih in negativnih posledicah sončnih žarkov, omenjajo potrebo po dodatnih raziskavah.


Bolezni srca in srčne kapi izzvane z visokim krvnim tlakom, povzročijo 80 krat več smrti kot melanom.

Izpostavljanje sončnim žarkom sprošča dušikov monoksid, ki pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, trdijo znanstveniki in mimogrede opomnijo, da se je dosedanja dobrobit sončnih žarkov povezovala zgolj s tvorjenjem vitamina D v organizmu.

V raziskavi so dermatologi merili krvni tlak 24 prostovoljcem, ki so bili izpostavljeni umetnim UV žarkom.

V prvi raziskavi so prostovoljce izpostavili ultravijoličnim in ultrardečim žarkom, v drugi pa so UV žarke blokirali, ter prostovoljce izpostavili zgolj termičnemu sevanju.

Rezultati so pokazali, da se je krvni tlak posameznikov po uri izpostavljanja UV žarkom znižal, samo termično sevanje pa s podobnim rezultatom ni postregel.

Prav iz tega razloga znanstveniki trdijo, da so UV žarki zdravju koristni.

Dr. Richard Weller, predavatelj za dermatologijo na fakulteti v Edinburghu pravi, da je dobrobit izpostavljanja sončnim žarkom večja, kor je morebitno tveganja nastanka kožnega raka. Njegovo mnenje bodo potrdile ali ovrgle dodatne raziskave.

»Morali bomo preučiti naše dosedanje nasvete, ki so v glavnem uperjeni proti sončnim žarkom,« pravi Weller.

Raziskavo bodo jutri predstavili na svetovni konferenci dermatologov v Edinburghu.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

V seksu se ponovno menjajo trendi

9 maja, 2013 0