Thursday, April 25, 2024

Trenutno je estrogen najučinkovitejše sredstvo za zdravljenje vazomotornih simptomov, vendar se številne ženske obračajo od hormonske nadomestne terapije in raje izberejo nehormonsko zdravljenje. Dobra novica je, da razpolagamo z vse večjim številom nehormonskih zdravil, ki lajšajo z menopavzo povezane tegobe, vključno s selektivnimi inhibitorji ponovne zaloge serotonina (SSRI) in selektivne inhibitorje ponovne zaloge serotonina/noradrenalina (SNRI).


Raziskava o učinkovitosti desvenlafaksina je bila multicentrična, placebo kontrolirana raziskava, v kateri je sodelovalo 365 žensk. Dnevni odmerek je znašal 100 mg.

Desvenlafaksin je bil povezan z znatnim zmanjšanjem valung (60 – 65%). Sodelujoče ženske je tedensko prizadelo okoli 50 navalov vročine in potenja. Aktivno zdravljene ženske so imele okoli 12 valung dnevno, ženske v placebo skupini 9. Odstotek žensk z manj izrazitimi simptomi in zdravljenimi z desvenlafaksinom je bil 64%, pri placebo skupini 41%. Delovanje placeba je težko oceniti, vendar je razlika več kot očitna.

Tudi po letu dni jemanja je bil desvenlafaksin učinkovit.

Vzporedno so spremljali zdravje in vpliv na kardiovaskularni sistem in jetra. Višjega tveganja za koronarne incidente, možgansko kap ali jetrne bolezni ni bilo zaznati. V raziskavi je sodelovalo zgolj 2.000 prostovoljk, zato je bila statistična ocena kardiovaskularnih in hepatitičnih dogodkov zelo nizka.

Raziskava kaže na klinično učinkovitost in varnost, brez stranskih učinkov desvenlafaksina. FDA ga je že odobrila za zdravljenje depresije, kljub temu pa še ni odobren za zdravljenje vazomotornih simptomov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ženske želijo dominirati tudi v spolnosti

5 aprila, 2013 0