Monday, June 17, 2024

»Ta raziskava bo spremenila IVF prakso tako, da bo omogočila bolj individualen pristop k pacientki, ki bo izpostavljena  nižjim odmerkom hormonov. Na ta način se v maternici za implantacijo zarodka ustvarijo bolj naravni pogoji,« pravi dr. John J. Zhang.


V spletni ediciji revije American Journal of Obstetrics and Gynecology dr. Zhang iz New Hope Fertility Centra v New Yorku poudarja, da so do tega zaključka prišli s pomočjo preučevanja 564 neplodnih žensk v prvem IVF ciklu.

Strokovnjaki iz New Hope Fertility Centra so objavili postopke, nizozemski raziskovalci iz Akademskega medicinskega centra v Amsterdamu pa so koordinirali randomiziranje, spremljanje in analizo podatkov.

Vse ženske, mlajše od 39 let, so po naključnem izboru razvrstili v dve skupini – v skupino mini IVF postopka in zamrznjenimi zarodki, ter v skupino standardnega IVF postopka s prenosom svežih zarodkov.

Kumulativna stopnja rojstev je bila nižja pri mini IVF postopku (49% : 63%). Tudi število večplodnih nosečnosti je bilo v korist standardne metode (6,4% : 32%). Pri novejšem postopku pa niso zabeležili niti enega primera hiperstimulacije jajčnikov, pri standardnem postopku 16 (5,7%) od zmerne do težke OHSS.

Pri mini IVF je bila nižja tudi poraba gonadotropinov (459 IU : 2.079 IU).

Kljub skupno predvidenemu uspehu raziskovalci opozarjajo, da je učinke mini IVF na nataliteto, OHSS, števila večplodnih nosečnosti in uporabo gonadotropinov pri stimulaciji jajčnikov nemogoče oceniti.

»V prihodnih kontroliranih raziskavah se je potrebno osredotočiti na strogo ocenjevanje vseh različnih komponent,« zaključujejo avtorji.

 

Naslednji prispevek

IVF v maternici

15 februarja, 2016 0