Saturday, June 15, 2024

Znižujejo stres

Lastniki hišnih ljubljencev, zaposleni v stresnih sredinah imajo v primerjavi s sodelavci nižjo vsebnost stresnih hormonov v krvi.


Znižujejo krvni tlak

Po poročanju Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) imajo hišni ljubljenci potencial zniževanja krvnega tlaka pri njihovih lastnikih. Še posebej velja za paciente s hipertenzijo in bolnikih z visokim tveganjem kardiovaskularnih obolenj.

Lajšajo bolečine

Domače živali so lahko dobri terapevti pri osebah s kroničnimi obolenji, kot sta npr. migrena ali artritis. Hišne živali zmanjšujejo anksioznost, tesnobo, ter bolečine.

Uravnavajo holesterol

V primerjavi z ljudmi brez živali imajo lastniki hišnih ljubljencev znatno nižje vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi.

Izboljšujejo razpoloženje

Lastniki hišnih ljubljencev so manj zaskrbljeni, bolj veseli in se pogosteje smejijo. Ob prihodu domov, vas bo hišni ljubljenec vedno veselo pozdravil, ne glede na vaše ali njegovo razpoloženje.

Zbližujejo ljudi

Lastniki psov se dejansko pogosteje družijo ljudmi, seveda najpogosteje z drugimi lastniki psov. Med sprehodi se pogosto pogovarjajo z otroci ali drugimi lastniki psov.

Preprečujejo kapi

Ob mački se verjetnost srčne kapi zmanjša za 30%, 40% je nižja verjetnost nastanka kardiovaskularnih obolenj, ter možganske kapi.

Uravnavajo krvni sladkor

Raziskava je pokazala, da kar tretjina diabetikov ob hišnem ljubljencu spremeni življenjske navade. Seveda pogostejši sprehodi in bolj aktivno življenje pripomorejo pri nižji vrednosti sladkorja v krvi.

Preprečujejo alergije in izboljšajo imunski sistem

Odraščanje med hišnimi ljubljenci rezultira z nižjo verjetnostjo razvoja alergij v celotnem življenjskem obdobju. Nakup hišnega ljubljenca v odraslih letih pa tega vpliva nima.

Pomagajo pri razvoju otrok

Odraščanje otroka med hišnimi ljubljenčki ga bo naučilo izražanja na več načinov, otroci so bolj radovedni, učijo se reda in skrbnosti. Otroke z ADHD lahko hišni ljubljenčki vzpodbudijo k odgovornosti in osredotočenosti. Avtistične otroke pa prisotnost hišnega ljubljenca pomirja.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Otroci in mobilni telefon

10 februarja, 2014 0