Monday, June 17, 2024

Večino prostega časa je vsaj v prvi nosečnosti povezano s prihodom novega družinskega člana. Psihična priprava na porod, izbira in nakup raznih potrebnih in nepotrebnih pripomočkov za otroka, urejanje sobe… Spremembe v hormonskem ravnovesju pa so prizadele tudi vaš libido. Enkrat ga povečajo, drugič popolnoma ‘uničijo’. Posameznice s stalnim zvišanim libidom v nosečnosti so redke. Čustva, telesne spremembe, že omenjeni vplivi endokrinega sistema, ki vplivajo tudi na vaginalno floro, pa vodijo v začasno spolno hladnost. Pa vendarle – spolni odnosi v nosečnosti prinašajo spekter pozitivnih dejavnikov, ki vplivajo na dobro počutje in zdravje.


Intenzivnejši orgazmi

Prekrvavitev ženskih spolnih organov se v nosečnosti poveča, kar izboljša senzorične občutke. Med samimi hormonskimi nevihtami se sprošča večja količina oksitocina. Ta zabaven hormon, ki med drugim pospešuje kontrakcije, poveča intenzivnost orgazma. V nosečnosti obstaja tudi obdobje, ko se sprošča več t.i. moškega spolnega hormona testosterona. Kombinacija intenzivnejšega krvnega pretoka in hormonov bosta spodbudila še nikoli doživete močne orgazme. Izkoristite to obdobje.

Izguba kalorij

Med spolnim odnosom, ne glede na fizično stanje, izgubljamo kalorije. S tridesetminutnim mečkanjem rjuh izgubimo približno 100 kalorij. Ni veliko, je pa bolje kot nič. V boljši telesni formi pa boste lažje prebrodile porodne napore. Mogoče bodo vaši najljubši položaji tokrat predstavljali precej neudobja. Razmišljajte širše od ukalupljene prakse, poskusite kakšen nov položaj. Mogoče najdete takšnega, ki ga boste dodali na seznam priljubljenih.

Krvni tlak

Spolni odnosi znižujejo krvni tlak. Visok krvni tlak v nosečnosti vodi v preeklampsijo, ki je nevarna tako za zdravje nosečnice, kot za zdravje in razvoj ploda.

Bolečine

V nosečnosti se je potrebno, če je le mogoče, vzdržati jemanja kakršnih koli nepotrebnih zdravil. Zakaj bi jemali protibolečinske tablete za glavobol? Pri spolnost se ne izgovarjajte na glavobol raje primite ‘bika za roge’ in akcija. Raziskave so potrdile, da spolni odnosi dejansko lajšajo simptome glavobola. Odgovornost za korist tudi tokrat prevzema že omenjeni hormon oksitocin.

Spanec

Mečkanje rjuh sprošča telo in duha. Nespečnost pa se povezuje tudi z nosečnostjo. Nežno zibanje pa v spanec zaziblje tudi življenje, ki se razvija pod vašim srcem.

Imunski sistem

Spolni odnosi izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Raziskave so potrdile, da redni spolni odnosi povečujejo število nekaterih protiteles, ki pomagajo preprečevati prehlad in nekatere druge okužbe. Vsaka okužba v nosečnosti pa je potencialno nevarna tudi za zdravje ploda. Torej?

Partner

Napor, ki prihaja z nosečnostjo običajno ni domena nosečnice same, ampak se hote ali nehote prenese tudi na partnerja. Intimnost predstavlja odlično terapevtsko metodo ‘ponovnega’ vžiga ohlajenih strasti. Hormon ljubezni poskrbi za metuljčke v trebuhu in medsebojno privlačnost.

Sreča

Med orgazmom se izloča hormon endorfin, ki sprošča tako vas kot vašega otroka. Blažjih simptomi depresije v nekem obdobju nosečnosti so dokaj pogost pojav, orgazem pa je le en od načinov kako pojav omenjenih simptomov preprečiti.

Predpriprava na porod

Orgazmi ne pričarajo zgolj občutka zadovoljstva in sreče, temveč pomagajo krepiti mišice medeničnega dna. Močne mišice po porodu hitreje okrevajo. Prednost? Keglove vaje lahko izvajate med spolnim odnosom in enostavno združite prijetno s koristnim. Partnerja boste zagotovo pozitivno presenetile. Na hitro:

  • Med penetracijo z vaginalnimi mišicami stiskajte partnerjev penis, ter obremenjujte mišice, ki jih uporabljate za zadrževanje urina.
  • Stisk za nekaj sekund zadržite in nato sprostite.
  • Vajo med penetracijo večkrat ponovite

Je spolnost v nosečnosti varna?

Da, v nosečnosti z nizkim tveganjem so spolni odnosi povsem varni. Spolna sla pa se med samim obdobjem nosečnosti spreminja. Obdobje visokega libida dobro izkoristite.

Zaradi hormonskih nihanj lahko iz bradavičk nepričakovano priteče mleko, vendar ne vpliva na kasnejšo laktacijo in razvoj ploda.  

Večina moških je prepričanih, da bo med spolnimi odnosi poškodovala otroka. Mirno mu lahko odvrnete, da tudi njegova nadpovprečna obdarjenost ne more poškodovati unikatne zaščite v kateri se razvija otrok.

Seks med nosečnostjo je varen, zabaven in priporočljiv. Novice se bo gotovo bolj razveselil vaš partner, ne pozabite pa na dobrobiti, ki jih prinaša predvsem vam. Iz na koncu najbolj pomembno: poslušajte svoje telo.

 

Naslednji prispevek

Raziskava o uživanju rib med nosečnostjo

17 februarja, 2016 0