Saturday, June 15, 2024

Spar Slovenija ter Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom sta združila moči, da bi prezgodaj rojenim otrokom zagotovila optimalne pogoje za preživetje v najzgodnejšem, rizičnem obdobju. Nedonošenčki so v prvih mesecih življenja popolnoma odvisni od tuje pomoči. Statistike kažejo, da ljubljanska porodnišnica na leto povije 6 tisoč novorojencev – samo lani jih je skoraj 140 tehtalo manj kot poldrugi kilogram. Glede na pogostost težav prezgodaj rojenih otrok je prvovrstna oprema nujna, saj zdravljenje in nega majhnih deklic in dečkov zahteva ne le izkušeno osebje, temveč tudi številne drage aparate.


Tako je Spar Slovenija zasnoval dobrodelno akcijo, v kateri bo skupaj s kupci od 10. septembra do konec oktobra del izkupička od prodaje plenic Sparky namenil nakupu aparata BiPAP. Le-ta omogoča zdravljenje dihalne odpovedi zaradi nezrelih pljuč tudi pri najbolj drobnih nedonošenčkih.

Spar Slovenija želi z akcijo prispevati svoj delež k širši družbeni skupnosti: »Tovrstne akcije v Sparu niso novost, odziv naših kupcev pa je bil vselej odličen. Na ta način želimo družbeno ozaveščati ljudi, predvsem pa pomagati nedonošenčkom, ki so popolnoma odvisni od pomoči zdravstvenih delavcev ter ustreznih aparatur,« dodaja Janja Štular, vodja marketinga Spar Slovenija.  
 

Aparat BiPAP (bi-level positive airway pressure)

»Aparat za BiPAP s pomočjo spremenljivega nadtlaka, ki je višji ob vdihu in nižji ob izdihu, olajša nezrelemu novorojenčku dihanje in preprečuje, da bi se pljuča ali manjše dihalne poti sesedale. Vsi, ki skrbimo za prezgodaj rojene ali kritično bolne novorojenčke, smo zelo hvaležni za dragoceno pomoč darovalcev,« je povedala predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, mag. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.  

BiPAP aparat

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.

Aparat omogoča natančno elektronsko krmiljenje, s čimer se delovanje povsem prilagodi otrokovim potrebam. To zmanjšuje zaplete v času zdravljenja, pa tudi nevarnost za trajne okvare pljuč. Pričakovana doba delovanja aparata je 10 let. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Težave z denarjem škodujejo zdravju

13 junija, 2012 0