Wednesday, April 17, 2024

No, že pogled na sestavine oz. kemično sestavo posameznega bio, eko, naravnega, organskega, dermatološko preverjenega in ne vem še kakšnega sploh in oh izdelka za nego otroške kože, te vrže na zadnjo plat. Prav zato ne preseneča, da vse več pediatrov in dermatologov pravi, da ti izdelki dejansko lahko naredijo več škode kot koristi.


Vsi dobro vemo, da je koža naš največji organ. Pri ohranjanju našega zdravja opravlja izjemno pomembno vlogo. Vzdržuje naš imunski sistem, preprečuje dehidracijo, ščiti pred okužbami in morebitnimi alergeni. Koža pa se kot takšna ne rodi, ampak svoje pozitivne lastnosti razvije skozi leta življenja. Dojenčkova koža je precej tanjša, ter na kemikalije in druge zunanje dejavnike, še toliko bolj občutljiva.

Dojenčkova koža, za prilagoditev na zunanje življenje, potrebuje kar nekaj časa, da v celoti razvije svoje zaščitne lastnosti. Seveda to tudi pomeni, da se še ni pripravljena uspešno boriti tudi proti kemikalijami v izdelkih namenjenimi negi otroške kože. Ti izdelki lahko izzovejo ekcem, astmo in druge alergije, ki v zadnjih letih, tudi v korelaciji z višjo prodajo izdelkov, strmo naraščajo.

V primeru nege dojenčkove kože je zagotovo na mestu znana ljudska modrost: Manj je več.

Nekaj vsakdanjih nasvetov za nego dojenčkove kože:

  • Prvi mesec po porodu dojenčka umivajte zgolj z vodo. Tako boste svojemu malčku dali priložnost, da sam vzpostavi zaščitno funkcijo kože, ki ga bo uspešno varovala pred alergeni. Skupaj se bodo razvili mehanizmi, ki so odgovorni za vlaženje kože, vlažna koža pa je gladka, mehka in voljna. Za nedonošenčke ‘pravilo’ podaljšajte še za mesec dni. Nedonošenčki za razvoj kože potrebujejo nekaj več časa.
  • Voda za umivanje ali kopanje dojenčka naj bo mlačna in nikakor ne prevroča. Vroča voda povzroči dehidracijo kože.
  • S kopanjem ne pretiravajte. Dve kopeli na teden bosta več kot dovolj.
  • Med kopanjem poskrbite za mehke krpice in brisače, ki ne vsebujejo parfumov in čistil. Izogibajte se tekočim in trdim milom, ki se penijo. Penjenje pomeni dodatno dehidracijo kože.
  • Za pranje perila uporabljajte naravne pralne praške. Mehčalec perila se za pranje otroških oblačil ne priporoča.
  • Šampon za lase je do prvega leta otrokove starosti nepotrebna potrata denarja. Glavico s pomočjo glavnika ali krtače, umijte z mlačno čisto vodo.

V kolikor dojenčka prizadene suha koža, za nego uporabite naravna olja ali mazila.

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Po tridesetem pospešite presnovo

4 novembra, 2013 0