Thursday, June 20, 2024

Mlečni zobki so zelo pomembni

Zobna gniloba oz. karies se lahko pojavi takoj s prvim zobkom. Zelo pomembno je, da se že ob prvem zobku dojenček seznani z nego ustne votline. V kolikor otrok mlečne zobke izgubi prehitro, lahko stalni zobje zrastejo prehitro, za normalno rast imajo premalo prostora in povzročajo ortodontske težave. Zobna gniloba, tudi mlečnih zob, pa lahko povzroča številne težave kot so okužbe, ki so lahko zelo nevarne. Slaba ustna higiena draži ustno votlino in lahko povzroči težave pri govornemu razvoju otroka.


Nega ustne votline od rojstva do 12 mesecev

Dobre higienske in zdravstvene navade se lahko pričnejo še preden na zrak pokuka prvi zob. Po hranjenju z nežno, dlesnim prilagojeno otroško zobno krtačko (naprstnik) ali krpico, očistite dojenčkove dlesni. Ko na plano pokuka prvi zobek pa za umivanje lahko uporabite otroško zobno kremo, ki ne vsebuje fluora. 

12 do 24 mesecev

V tem starostnem obdobju malčku zobke ščetkajte vsaj dvakrat na dan. Najbolj primeren čas je po zajtrku in pred večernim spanjem. Omejite pitje sladkih sokov in uživanje sladkarij. V tem starostnem obdobju  sesanje palca ali dude povzroči migracijo sekalcev, ki kot taka lahko povzroči nepravilen ugriz.

24 mesecev

Pri tej starosti že lahko otroka navajate na samostojno ščetkanje zob. Kljub temu, da si malček že nekako umije zobe, mu na koncu pristopite na pomoč. Izbira zobnih ščetk je bogata in različna, poskrbite za primerno velikost. Otroka naučite naj ne požira zobne paste. Uporaba zobne nitke pri mlečnih zobkih se ne priporoča.

Prehrana in karies

Starši, s slabšim zdravjem ustne votline, pa lahko prenašajo bakterije v ustno votlino svojih otrok. Bakterije povzročijo karies in bolezni dlesni. Mikroorganizmi se lahko širijo tudi z uporabo istih zobnih ščetk in jedilnega pribora. Kako še lahko pri svojih malčki preprečimo zobno gnilobo:

·         Pred spanjem ali v posteljico mu položimo zgolj stekleničko z vodo ali nesladkanim čajem

·         Po pitju sladkih pijač naj usta izpere z vodo

·         Za malico mu pripravite zdrav prigrizek

Otrok se bo najbolje odžejal z vodo ali nesladkanim čajem. Otrokom ne kupujte gaziranih, močno sladkanih pijač, vod z okusom in energijskih pijač.

Ustna votlina

Zobje so zaščiteni z zobno sklenino. Do zobne gnilobe pride, ko se mikrobi pomešajo s sladkorjem iz hrane in pijače. Mikrobi okisajo pH ustne votline, ki nato razgrajuje sklenino. 

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Ključna vloga medicinskih sester

12 marca, 2014 0