Monday, May 27, 2024

Po rojstvu se opravi osnovni fizični pregled (APGAR) otroka s katerim se preveri delovanje vseh vitalnih funkcij. S pregledom se določi morebitne nadaljnje postopke.


Pregled vključuje srčno aktivnost, položaj bokov, pregled oči, testisov pri fantkih in splošni fizični pregled (telesna teža, velikost…). V roku treh dneh po rojstvu, nekje zadnji dan bivanja v porodnišnici, se opravi še natančnejši pregled. Med tem časom se vsakodnevno opravijo rutinski pregledi.

Vitamin K

Vitamin K je pomemben dejavnik za vzdrževanje ustreznosti koagulacije krvi. Nekateri novorojenčki so izpostavljeni hipovitaminozi K oz. pomanjkanju vitamina K, kar lahko vodi do motnje koagulacije krvi, pri dojenčkih imenovane tudi hemoragična bolezen, ki lahko povzroči nevarne možganske krvavitve. Na volj so injekcije in peroralni pripravki vitamina K.

Sluh

Nekaj otrok se rodi gluhih. Sluh se preveri s preprostim testom. Zgodnje odkrivanje gluhosti staršem in otrokom omogoča zgodnje vključevanje v programe, ki so v pomoč pri učinkovitejšem razvoju govornih in socialnih spretnosti.

Krvni test (heel prick test)

Krvni testi se izvajajo pri vseh novorojenčkih. Namenjeni so odkrivanju potencialno resnih obolenj. Dojenčke se ponavadi testira ob sumu na fenilketonurijo (PKU), cistično fibrozo, srpastoceličnim motnjam, prirojenemu hipotiroidizmu…

Hepatitis B in C

Nosečnice s hepatitisom se diagnosticira že v sami nosečnosti. Hepatitis B se pojavi brez vsakih simptomov, iz nosečnice pa se lahko prenese na otroka. Kljub temu, da se virus ni razširil na plod, pa so ti otroci kasneje v življenju izpostavljeni višjemu tveganju razvoja bolezni jeter. Prav vsi dojenčki mater okuženih s hepatitisom B so vključeni v program cepljenja proti omenjenem virusu. Prvo cepivo prejmejo kmalu po rojstvu, drugega v starosti dveh mesecev in tretjega pri enem letu. Po zadnjem cepljenju se preveri delovanje imunizacije.

Hepatitis C pa se iz okužene nosečnice redko prenaša na plod. Morebitna okužba otroka se preveri v doglednem času.

Spoznavajte otroka

Prvih nekaj dni po porodu je v podzavesti otročnice namenjeno opazovanju otroka. Opazili boste vsako malenkost: barvo las, teksturo las, obliko stopal in dlani, barvo kože, obraz, oči, nos, grimase… Vsako neznačilno spremembo sporočite sestri ali zdravniku, ki bo otroka pregledal še enkrat.

Popkovina

Kmalu po rojstvu babica ali partner prerežeta popkovino. Ostane z zaponko zavezan štrcelj, ki se posuši in odpade približno po tednu dni. Poskrbite za pravilno in redno nego popka. Ob krvavitvi ali rupturi obvestite zdravnika ali patronažno sestro.

Fontanela ali lobanjska mečava

Kosti na vrhu prednjega dela lobanje še niso zaraščene, ostane mehko v karo oblikovano področje, ki ga imenujemo fontanela ali lobanjska mečava. Lobanjske mečave se lahko zarastejo šele po letu dni, v mnogih primerih pa še kakšen teden ali mesec dlje. Naj vas ne skrbi, res je, zgledajo nežno in mehko, vendar možgane varuje podkožno debelo membransko tkivo.

Udarci in odrgnine

Nastanejo kot posledica poroda. Nesimetrična oblika lobanje, modrice, otekline in krvave oči so posledica iztiskanja ploda. Simptomi izginejo že nekaj dni po porodu.

Materina znamenja

Med pozornim opazovanjem otroka boste najverjetneje, predvsem na glavi in obrazu, opazili kožne lise in madeže. Večina teh znamenj s časom spontano izgine.

Najpogostejši so roza in rdeči madeži, nekateri jih imenujejo štorkljini madeži. Pojavijo se na čelu in vekah, zbledijo v nekaj mesecih. Lise in madeži na tilniku ostanejo precej dlje časa.

Pogoste so tudi temno rdeče, nežno privzdignjene pike. Včasih se pojavijo po porodu, ter se postopoma širijo. Kljub temu s časom izginejo.

Kožni madeži in lise spremljajo vse novorojenčke. V koliko otrok postane razdražljiv ali utrujen takoj obvestite zdravnika ali babico.

Koža

Ob rojstvu otroka je njegova vrhnjica kože zelo tanka in bolj dovzetna za poškodbe. V prvem mesecu (pri nedonošenčki še nekoliko dlje) vrhnjica zori in razvija svojo naravno zaščito. Verniks (sirasti maz – rumeno bel mastni premaz, ki v maternici pred vplivi plodovnice ščiti otrokovo kožo) se mora absorbirati po naravni poti. Je naravno vlažilno sredstvo, ki v prvih nekaj dneh po porodu dojenčkovo kožo ščiti pred okužbami.

Dojenčkova koža je zelo občutljiva. Posvetujte se o njeni negi.

Ob prenošenosti je dojenčkova koža suha, zgubana in celo razpokana. Stanje nastane kot posledica popolne absorpcije verniksa v maternici. Ne uporabljajte krem ali mazil saj boste naredili več škode kot koristi. Vrhnja plast kože se bo v nekaj dneh posušila in razplastila, pod njo se je že ustvarila ‘normalna’ in zdrava koža. Vsaj prvi mesec otroka umivajte zgolj z mlačno vodo.

Prsi in spolovilo

Prsi novorojenčka, ne glede na spol, so lahko otekle, pojavi se celo izcedek. Tudi spolni organi so ponavadi v nesorazmerju z ostalim telesom, vendar se stanja normalizira v nekaj tednih. Pri deklicah se lahko, kot posledica materinih hormonov tik pred rojstvom, pojavi vaginalni izcedek. Kljub temu pa izcedek ni razlog za pretirano skrb.

Zlatenica

Zlatenica se ponavadi razvije tretji dan po porodu. Najpogostejša simptoma sta porumenela koža in beločnice. Ponavadi izgine v nekaj dneh, težje primere se zdravi s pomočjo UV svetlobe.

Kaj so sposobni?

Sesalni refleks dojenčka je razvit že prvo minuto po rojstvu. Zapleti z dojenjem so v največji meri posledica otrokovega usklajevanja sesanja in dihanja. Dojenčki že kmalu pokažejo svojo karakter, zato nekateri  v začetku potrebujejo nekoliko več pozornosti in potrpljenja. Prav vsi pa, v kolikor so obrnjeni proti mamini bradavički, sami odprejo usta in pričnejo sesati.

Z izjemo dojenja, vsi ostali refleksni gibi kot so nenadzorovano brcanje ali kriljenje z rokami, izginejo v nekaj mesecih. V tem času se otrok priuči nadzorovati svoje gibe.

Novorojenčki uporabljajo vsa svoja čutila. Na blizu prepoznajo celo obraze ljudi. Uživajo v dotikih, pomirja jih nežen glas, na močno svetlobo se hipoma odzovejo. Materin edinstven vonj pa seveda prepoznajo že takoj po rojstvu.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Nujen hitrejši razvoj antibiotikov

6 februarja, 2015 0