Monday, July 15, 2024

Novorojenčki imajo sicer dobro razvit refleks za zaščito dihanja, samodejno zadržijo zrak, če jim voda zalije obraz, vendar ne znajo plavati kot nam poskušajo dokazati nekateri posamezniki. Tudi »plavalni« refleks se v nekaj mesecih popolnoma izgubi.


Plavanje je najboljša spodbuda za gibljivost in čut ravnotežja vašega otroka. Domneva, da so dojenčki, ki so plavali bistrejši ne drži, vsekakor pa drži, da plavanje spodbuja telesni in duševno-čustveni razvoj dojenčkov. Če vaš dojenček v vodi ne uživa in plavanje za vas ni izvedljivo, ne imejte pomislekov. Bližino in ljubeče ukvarjanje, ter igrivo spodbujanje h gibanju mu lahko daste brez plavanja.

Primeren čas za začetek plavanja z dojenčkom je nekje pri starosti okoli štirih mesecev. Na plavanje se lahko odpravite že prej, vendar ne pred dopolnjenimi osmimi tedni dojenčkove starosti.

Pri plavanju upoštevajte naslednje:

• Voda mora ne sme biti premrzla.
• Voda v bazenih ne sme biti preveč klorirana
• Bazen mora biti globok najmanj 1,3 m, da lahko svojega dojenčka udobno nosite po vodi in se izognete lastnim bolečinam v hrbtu.
• Uporabite plavalne plenice.
• Dojenčka ne sme zebsti (modrikasta ali izrazito bela koža)
• Kazati mora veselje do gibanja v vodi. Ne silite ga v vodo, če se vas prestrašeno oklepa. S silo boste povzročili še večji strah.
• In nenazadnje, dojenček mora biti povsem zdrav.

Na morju večkrat opazimo starše kako kričečega otroka silijo in namakajo v vodo. Morska voda je za dojenčka premrzla. Ob obali mu raje naredimo majhen bazenček, da se s »hladno« morsko vodo »seznani«. Če otroka pripravimo do tega, da se ob dotiku z morsko vodo ne bo več jokal, lahko za kratek čas z njim tudi zaplavamo.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Otroška paraliza

13 junija, 2012 0