Saturday, February 24, 2024

Vsaj polovica mam, ki so sodelovale v programu »Woman, Infants and Children«, je poslušala priporočila o spanju novorojenčkov. Skoraj tretjina je priznala, da si z dojenčkom delijo posteljo, kar po zapisu zadnje raziskave povečuje tveganje nenadne smrti dojenčka, so zapisali v reviji Journal of Pediatrics.


American Academy of Pediatrics (AAP) priporoča: dojenčki naj spijo skupaj s starši, vendar v svoji posteljici.

»Nasvet, ki ga priporočamo staršem je, da z otrokom delijo sobo, ne pa tudi postelje,« je dejala dr. Fu ena od raziskovalk na Children’s National Medical Centru v Washingtonu.

Od leta 1992, ko je AAP prvič priporočil, da morajo novorojenčki spati na hrbtu, se je nenadna smrt novorojenčkov zmanjšala za polovico, je v zadnjem poročilu s svojimi kolegi poudarila dr. Fu. Kljub vsemu pa se nenadna smrt dojenčkov v zadnjih petih letih ni spremenila, kar povečuje zaskrbljenost zaradi drugih povzročiteljev nenadne smrti, vključno z deljenjem postelje, izjavljajo strokovnjaki.

AAP je leta 2005 svetovalo, da naj dojenčki spijo v sobi skupaj s starši, vendar ne v skupni postelji. Na ta način lahko mame in očetje lažje spremljajo otroka.

Znanstveniki so na vzorcu 708 mater in dojenčkov osem mesecev spremljali njihove spalne navade. Raziskava je pokazala, da je sobo skupaj z dojenčkom delilo 48,6% mater, 32,5% jih je spalo skupaj z dojenčkom, 18,9% dojenčkov pa je spalo v svoji sobi.

Skupaj z dojenčkom pogosteje spijo mame najstnice in matere z nižjo stopnjo izobrazbe. Dr. Fu poudarja, da razlogi nenadne smrti dojenčkov, ki spijo zraven mamic, še niso povsem razjasnjeni.

»Ne moremo s prstom pokazati, da je spanje v skupni postelji povzročitelj dojenčkove smrti. Pregledati je potrebno tudi druge dejavnike kot npr. spanje na mehkih podlogah, ali uporaba večjega števila odej,« je za Reuters Health dodala dr. Fu.

Nekaterim družinam primanjkuje denarja in si zibelke ali otroške posteljice ne morejo privoščiti. V ZDA so težavo rešili s programom »Podarite zibelko« in na ta način poskušajo pomagati revnejšim družinam.

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Izumljena naprava, ki ugotovi vzrok otroškega joka

13 junija, 2012 0