Tuesday, May 28, 2024

Po večernem hranjenju, kopanju in preoblačenju, večina staršev uspava svojega otroka vse dokler ne zaspi. Ko pa ga želijo položiti v posteljo, pa se zbudi in zajoka. Dokler se očesna zrkla premikajo in dihanje ne umiri, dojenček še ni utonil v globok spanec. Nekateri otroci se v tej fazi smejijo, ter nas zabavajo z zanimivimi grimasami. To je znak lahkega spanca, ki govori, da še ni čas za posteljo. Počakati je potrebno vse dokler omenjene aktivnosti ne prenehajo. Ko se otrok ‘spremeni’ v lutko iz krp, je čas za njegov odhod v posteljo.


Približno uro po tistem ko dojenček zaspi, spet prične osvajati z nasmeški in razveseljevati z različnimi obraznimi grimasami, očesna zrkla se ponovno premikajo. To je znak, da iz globoke faze spanca prehaja v fazo lahkega sna. Ne skrbite preveč, če je dojenček lačen ali pa ga mogoče zgolj zebe, se bo zagotovo prebudil. V koliko takoj zadovoljite njegovim potrebam, bo kmalu utonil v globok spanec. Nekateri dojenčki uspejo preiti iz lahkega v globok sen, tudi če njihova potreba ni zadovoljena in nato spijo tri do štiri ure. V tem primeru so starši pravi srečneži. Za tiste, ki pa te sreče nimate pa nasvet: takoj ko opazite, da se dojenčkove oči premikajo, ga potolažite, udobno namestite ali mu ponudite malo vode.

Pri odraslih ljudeh traja faza globokega spanca okoli 90 minut, pri dojenčkih samo 60 minut. Za to je poskrbela narava, ki narekuje pogostejše prehranjevanje dojenčkov.

Z dozorevanjem dojenčkovega živčnega sistema, se razvija tudi center v možganih, ki regulira cikle budnosti in spanja. Ta proces se odvija dokaj hitro in vaš otrok bo po petih mesecih najverjetneje spal že celo noč. Nekateri otroci v svoji postelji ne protestirajo, vendar potrebujejo več časa, da utonejo v spanec, nekateri se pritožujejo pa vendarle hitro zaspijo, pri nekaterih pa je ves cirkus zaman.

Kakšne spalne navade je v svoje življenje pripeljal vaš otrok, so odvisne od njegovega želodca. Večji kot je želodec, dlje časa bo otrok spal. Velikost želodca pa je individualna, zato na njo ne more nihče vplivati.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kemijska spojina v spermi upočasnjuje staranje

22 maja, 2013 0