Friday, February 23, 2024

Prvi je miren in tih, z veseljem se zamoti sam. Z zanimanjem spremlja dogajanje okoli sebe, redko zahteva pozornost. Lahko ga pustimo samega, po hranjenju zaspi, ter ne povzroča težav.


Drug otrok pa je nemiren in siten. Vseskozi, ne glede nato ali je buden ali spi, trmasto brca in maha z rokami. Medtem ko večina novorojenčkov na dan spi 14 ur, njemu zadošča zgolj deset. Zbudi ga že najmanjši hrup v njegovi bližini. Vseskozi se mu ‘mudi’, ob hranjenju pogoltne ogromno zraka, pogosto riga in podira kupčke.

Oba otroka sta popolnoma zdrava in normalna. Noben ni boljši, vendar, ker je njuna osebnost tako različna, ju drugačno obravnavamo že od rojstva. Že v prvih tednih življenja nam otrok odkrije svoje številne posebne osebnostne lastnosti. Odkrivanje temperamenta pa je med odraščanjem dojenčka eden izmed za starše bolj zanimivih dogodkov. Je aktiven in intenziven, ali miren in počasen? Je v novih situacijah prestrašen ali radoveden? Med kopanjem uživa ali vrešči? Njegov temperament  lahko odkrijete ob pomoči njegovega joka ali smeha. Bolj kot boste pozorni na znake, ustrezneje se boste lahko odzvali na njegov temperament in lažje boste predvideli njegovo življenje v prihajajočih mesecih.

Večina teh zgodnjih značajskih značilnosti je podobno kot videz, dednih. Nedonošenčki ne izražajo svojih potreb tako jasno, kot drugi novorojenčki. Tudi igriv pogovor jih lahko znervira da postanejo sitni. Sčasoma večina teh zgodnjih reakcij zbledi, osebnostne lastnosti pa postanejo bolj očitne.

Dojenčki, ki ob rojstvu tehtajo manj kot 2,5 kilogramov, so v začetku manj odzivni. Sprva so nekoliko bolj zaspani in manj pozorni. Po nekaj tednih dajejo občutek, da so se ‘prebudili’, jedo nestrpno in ostajajo nestrpni, razdražljivi in preobčutljivi na stimulacijo med hranjenjem. Razdražljivost lahko traja kar nekaj časa.

Že od samega rojstva naprej pa bo na otrokov temperament vplival način, kako in kaj do njega čutimo. Če imate specifične in že izdelane zamisli vzgoje pred samim rojstvom, bodite previdni. Je vaš način res v sozvočju z njegovim temperamentom? Z enako rezervo je potrebno jemati nasvete o pravi vzgoji tisočerih knjig in člankov, predvsem pa nasvete dobronamernih sorodnikov in prijateljev. Zavedati se je potrebno dejstva, da je vsak otrok individualno bitje, ki potrebuje individualno prilagojeno vzgojo, neke univerzalne šablone, ki bi ustrezala otrokom različnih temperamentov ni.

Za vzgojo otroka je potrebno na podlagi njegove edinstvene osebnosti, svojih prepričanj in okoljskih dejavnikov prilagoditi naše družinsko življenje. Nikakor mu ne vsiljujte vzgoje, ki mu ne odgovarja. Njegova edinstvenost je njegova moč. Upoštevajte je od samega začetka. Določite platformo, ki pritiče njegovi samopodobi in ustvarite ljubeč odnos. 

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Naravna recepta za lepe in zdrave lase

15 septembra, 2014 0