Wednesday, May 29, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Dojenčkov smeh deluje kot droga

By 0 340 Views

Znanstveniki so potrdili tisto, kar večina mam prav dobro ve: nasmeh njenega potomca aktivira določen del njenih možganov, ki privede do občutka sreče, piše Livescience.


»Za te občutke obstaja biološki razlog. Odkrita kontrast v dopaminergičnem sistemu možganov, do katere prihaja kadar mati gleda nasmeh svojega otroka, to potrjuje,« trdi dr. Lane Strathearn, ki je vodila raziskavo.

Narava poskrbi za vse

»Dojenčkov nasmeh je močan stimulans. Odkritje ima popoln smisel tudi po biološki strani, ker so dojenčki popolnoma odvisni od svoje mame. Narava je najbrž prav zaradi tega v matere »vgradila« sistem, ki skrbi, da se vez med dojenčkom in mamo krepi,« smatrajo znanstveniki.

Do reakcije v možganih ne prihaja, kadar dojenček joka ali ima zgolj nevtralen obrazni izraz, kaže raziskava. V sklopu raziskave, so znanstveniki od zadnjega tromesečja nosečnosti, spremljali 28 mater. Ko so mame, ki predhodno niso imele otrok dodobra spoznali, so raziskavo prekinili.

Kemija čutenja

Raziskavo so nadaljevali, ko so dojenčki dopolnili šest mesecev. Pri tej starosti so posneli otroke v različnih razpoloženjih. Ko so napolnili deset mesecev, so znanstveniki posnetke predvajali materam in preučevali aktivnost njihovih možganov.

Ob gledanju srečnih in nasmejanih otrok, se jim je povečevala aktivnost dopaminergičnega dela možganov, ki je zaslužen za užitek. Med gledanjem joka svojega otroka, je ta predel možganov ostal pasiven.

Znanstveniki so fascinirani nad rezultati raziskave, ker verjamejo, da so bližje odkritju »kemije emocij« in kompleksnosti odnosa med materjo in dojenčkom, ter njune biološko-kemijske povezave. Znanstveniki nameravajo izvesti podobno raziskavo, ki bo pokazala odnos med očetom in dojenčkom.