Thursday, May 23, 2024

Dojenčki, ki so se rodili na PDP (predviden datum poroda), imajo sirasti maz samo še na pregibnih površinah, pri dojenčkih rojenih po 42. tednu pa maza ni. Pri prenesenih dojenčkih je koža suha in pogosto prhljajasta. Koža predčasno rojenih otrok pa je nežna, prozorna in prekrita z lanugo dlačicami.


Sirasti maz se takoj po rojstvu izpere s kopanjem. Koža otroka zaradi razširjenih kapilar postane intenzivno rdeča in je podobna rdečim izpuščajem, ki spontano izginejo v dveh do treh dneh. Koža mnogih dojenčkov v tem obdobju se suši in lušči, luščenje je podobno prhljaju. Posebna nega ni potrebna. Dojenčkova koža bo v nekaj dneh gladka, sijoča in sveža.

Nekateri dojenčki se rodijo prekriti z nežnimi tankimi dlačicami, ki so bolj izrazite na obrazu, čelu in hrbtu. Te dlačice v nekaj dneh izpadejo. Dlakavost dojenčka je proporcionalna z njegovo razvitostjo: manj razvit dojenček – bolj dlakav dojenček. V nekaj prvih mesecih izpade tudi del las, še posebej, če se je otrok rodil z bujnimi lasmi.

Mnogi dojenčki imajo na nosu, obrazu, bradi in čelu majhne rumenkasto-bele mehurčke t.i milije, ki so v bistvu zamašene lojne žleze. V nekaj tednih tudi milije spontano izginejo. Mongolske pege (temne lise na hrbtu in zadnjici) in kapilarni hemangiomi (predel čela) s časom spontano izginejo.

Dojenčkova koža je znatno tanjša, metabolizem esencialnih maščobnih aminokislin, ceramidov, sterolov se komaj razvija, zato je hidrolipidni sloj kože še posebej občutljiv. Otroška koža rada dehidrira in se hitro razdraži. Ključni faktor pri izbiri izdelkov za nego otroške kože naj bo blaga kisla vrednost pH – 5,5, ki pospešuje razvoj zaščitnega sloja še nerazvite otroške kože.

Potrebno je spoštovati sledeče

•    Higiena: kopanje in umivanje
•    Zaščita kože pred škodljivimi zunanjimi dejavniki
•    Posebna zaščita in nega občutljive kože

Dojenčka lahko kopamo vsak dan, vendar to ni pravilo, ki bi se moralo slepo upoštevati. Nekje po četrtem mesecu dojenčkove starosti se na koži ustvari določeni hidrolipidni sloj, ki ga povzročajo materini hormoni na njegove žleze lojnice. V prvih nekaj tednih kopanje traja  približno pet minut, kasneje z razvojem otrok v kopanju vse bolj uživa, zato je kopanje daljše.

Na kaj moramo biti pozorni pri kozmetiki za dojenčke

•    Sredstva ne smejo vsebovati konzervansov
•    Šamponi, mila in kreme ne smejo vsebovati dišav in umetnih barvil
•    Ne smejo povzročati fotosenzitivnosti, ne smejo izzvati peg in osipa
•    Morajo biti dermatološko in hipoalergijsko testirani
•    Ne smejo povzročati solz

 

Preberite še:

Plenični izpuščaji

Atopijski dermatitis

Nevrodermitis

Kaj pomaga proti temenicam?

Nega otroške kože

Prvo kopanje

Novorojenčkov prvi dan

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Arašidi v nosečnosti povzročajo alergije

13 junija, 2012 0