Sunday, December 3, 2023

Vsi starši se raznežimo ko nas otrok pogleda in prvič reče mama ali ata. Do približno enajstega meseca starosti se otrok še ne zaveda pomena izgovorjenih besed. Mama, ata, dada, bubo ali kakšna druga zlogovna kombinacija je zgolj poskus vokalizacije posnemanje zvokov okoli njega. Prve prave besede pridejo med enajstim in štirinajstim, včasih tudi po osemnajstem mesecu starosti. Naj vas obdobje prvih izgovorjenih besed ne skrbi preveč, mogoče je preveč obremenjen s plazenjem ali hojo.


Iz prvih otrokovih besed je težko ugotoviti ali v resnici označujejo osebo, kraj ali stvar. Sčasoma bo njegovo izrekanje dohitelo razumevanje, posledično bo v svoj besedni zaklad skoraj vsakodnevno dodal novo besedo (obdobje okoli 18 meseca imenujemo tudi jezikovna eksplozija).

Poslušajte njegove samoglasniško – soglasniške zloženke, tako boste bolj dovzetni za govorni razvoj svojega otroka. Preverite če se odzove na poziv (v kolikor ne se pogovorite s pediatrom ali ne gre mogoče za težavo s sluhom). Pomembno je, da otroku tudi že pri tej starosti berete in pojete

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

S pivom proti revmatoidnemu artritisu

9 maja, 2014 0