Wednesday, June 19, 2024
17 avgusta, 2020

Dojenje dvojčkov je lahko pravi izziv

By 0 1616 Views

Dojenje dvojčkov je na začetku lahko oteženo, saj se po navadi dvojčki rodijo prezgodaj in so takoj po porodu premeščeni na neonatalno intenzivno enoto. V tem času, ko sta dvojčka v intenzivni enoti, si lahko mater črpa mleko. Ko pa sta stabilna, ju dobi nazaj v domačo oskrbo in se prava zgodba šele začne.


Začetno dojenje pri dvojčkih je enako kot pri enem samem novorojenčku/dojenčku. Vendar pa je tudi drugače, ker se dvojčka razlikujeta po različnih vzorcih hranjenja in lahko izražata nekoliko drugačno vedenje na posamezni dojki. Za vsako hranjenje, da se vsakemu dojenčku dodeli dojka, ni potrebno. Ker lahko eden od dvojčkov boljše sesa kakor drugi dvojček, je pomembno, da se menjava dojki za vsak naslednji podoj.

Poskrbeti je treba, da vsak od dvojčkov dobi zadostno količino mleka, zato je pomembno pogosto pristavljanje, saj tako ohranjaš zadostno količino mleka za oba dvojčka. Mama se mora naučiti razlikovati med posameznimi vzorci hranjenja in jih prilagoditi. Tako kot pri vsakem zdravem dojenčku, naj bi tudi pri zdravih dvojčkih ne omejevali podojev.

Mama, ki bo prvič dojila, bo potrebovala pomoč pri namestitvi vsakega novorojenčka na dojko; različni položaji so lahko bolj udobni ali pa bolje ustreza za posameznega dvojčka.

Različni položaji za dojenje dvojčkov:

Nekatere ​​matere raje dojijo dvojčke hkrati, vsakega na posamezni dojki, temu pravimo drugače tudi tandemsko dojenje. Druge pa rade hranijo dvojčke posamezno, torej ločeno. Takšen način hranjenja matere namenijo vso pozornost samo enemu otroku. Dojenje najprej enega dvojčka in kasneje še drugega je vsekakor lažje. Pristavljanje enega otroka je enostavno, pa tudi otroka sta si med seboj različna. Medtem, ko eden lahko hitro je, bo drugi potreboval več časa, da bo v miru pojedel svoj obrok. Tako posledično bo mater več časa namenila hranjenju dvojčkov.

Večina mater kombinira hkratno in posamično dojenje, da zadovolji različne potrebe po hranjenju dvojčkov in svoje potrebe po individualnem času za vsakega dvojčka. Če ne steče tandemsko dojenje, nič hudega, obstaja še zmeraj možnost individualnega dojenja. Pomembno je, da si mater vzame čas za vsakega dvojčka in z njima vzpostavi očesni stik ter se pogovori najprej z enim in nato to rutino ponovi tudi z drugim dojenčkom. Pri hranjenju dvojčkov si mora ženska poiskati prostoren počivalnik ali kavč, kjer je udobno nameščena in pripravljena na dojenje. Mater pogosto potrebujejo pomoč pri držanju enega od dvojčkov, kadar se uči hraniti oba dva naenkrat. Polaganje posteljnih blazin ali trden negovalni vzglavnik v naročju mame ji lahko pomaga držati oba dvojčka v položaju.

Dvojna zibelka (križ kraž): Vsakega dojenčka se drži v položaju zibelke, telesa dojenčkov pa se križajo po materinem trebuhu ali pa ležijo vzporedno vzdolž njenih stegen – položaj, ki ga uporabljajo izkušene doječe matere ali ko dojenčki dobijo nadzor nad glavo.

Dvojni nogomet (dvojna sklopka): dojenčkova glava je podprta v materinih rokah (ali na blazini) z dojenčkovim telesom je pod materinimi rokami ali pa leži na blazini pravokotno na njeno telo – položaj se pogosto uporablja na začetku.

Kombinirani zibelka-nogomet: Dojenček A je v položaju zibelke in dojenček B pa v nogomet (/sklopka) položaju. Vzporedno držanje z dojenčkom B glava počiva na trebuhu dojenčka A in njegovo telo je pravokotno na materino spremembo tega položaja. Mnoge mame so rekle, da se jim zdi tak položaj bolj združljiv z ločenim hranjenjem.

 

Viktorija Švetak

 

Kategorija:   Dojenje