Saturday, April 13, 2024

Zaradi strahu, da bodo zdravila penetrirala v materino mleko Ameriško združenje za pediatrijo meni, da je svetovanje o prenehanju dojenja neprimerno.


»Zdravniki so pogosto zaskrbljeni zaradi tveganja, ki ga prinaša jemanje nekaterih zdravil, zato se pogosto zanemarja vse potencialne dobrobiti dojenja,« pravi Hari Cheryl Sachs, ki je vodila raziskavo.

Med glavne koristi dojenja prav zagotovo spada nižje tveganje ušesnega vnetja, astme ali sindroma nenadne smrti v posteljici.

Sachs pravi, da lastnosti zdravil, ne glede ali se jih jemlje dolgotrajno ali kratkotrajno, ter starost in zdravje otroka, vplivajo na varnost istočasnega jemanja zdravil in dojenja.

»Težko je izdati splošno priporočilo, saj je le-to odvisno od številnih dejavnikov. Vedno gre za tveganje in koristi,« Pravi Sachsova iz Pediatričnega oddelka urada za oceno zdravil Food and Drug Administration.

V priporočilu Ameriškega pediatričnega združenja objavljenega v reviji Pediatrics piše, da se je uradno telo osredotočilo na številne skupine zdravil, med katerimi so tudi antidepresivi in zdravila za prenehanje kajenja.

Dolgotrajna uporaba antidepresivov, se zaradi dolgotrajne razgradnje, lahko nabira v otrokovem organizmu.

Pediatri so previdni, zato tudi nekatere močne protibolečinske tablete svetujejo jemati čim krajši čas. Zdravila za odvajanje kajenja so varna, kljub temu pa se svetuje izogibati vareniklinu.

»Začetna teza poročila poudarja, da je večina zdravil z dojenjem kompatibilna. Zelo pomembno je, da spreobrnemo mišljenje, strah in percepcijo doječih mamic, ter številnih zdravstvenih delavcev,« je dejal Gideon Koren, predstojnik Oddelka za materinstvo otroške bolnišnice v Torontu.

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Alkohol in rak na dojkah

30 avgusta, 2013 0