Tuesday, July 16, 2024

Že nekaj časa je dojenje v javnosti tabu tema. Mlade mamice so z vseh strani bombardirane z neodobravanjem takšnega početja.


Šele v 20. stoletju je dojenje v javnosti prišlo na slab glas. Pred tem je bilo normalno, da imajo družine veliko otrok, da žena skrbi za red v hiši in skrbi za družino. V tistih časih tudi niso poznali mlečnih formul s katerimi bi lahko hranili otroke. Ker je procent tistih ki res ne morajo dojiti ekstremno majhen, so takrat to reševali z nadomestnimi dojiljami, ki so hranile tiste otroke, katerih matere niso bile zmožne dojiti.

Včasih je družba sprejemala dojenje povsem normalno. Verjeli so, da so bile dojke ustvarjene za hranjenje in vzdrževanje otrok. Zato so močno spodbujali ženske, da svoje otroke dojijo.

Danes zaradi seksualizacije dojk in pritiska družbe mnoge mamice ostajajo ves čas doma z dojenčki, da jih ljudje nebi obsojali.

     

Mnogo je tudi razlogov, zakaj se ženska med dojenjem ne rabi pokrivati. Morda dojenček noče biti pokrit med dojenjem in stalno odmika pokrivalo ali pa se sploh noče dojiti, če je mama pokrita. Pod pokrivalom lahko postane zares vroče in se zato potita mati in otrok. Mlade mamice imajo med drugim že tako dosti problemov s privajanjem na dojenje in pokrivanje med tem početjem ni enostavna naloga. Morda pa se mama preprosto noče pokriti kar je njena pravica.

Če se ženske včasih niso rabile pokrivati in so lahko normalno dojile prosto in povsod je nekaj normalnega, da se to dogaja tudi danes.

Kategorija:   mama, Po porodu, Starševstvo
Naslednji prispevek

ZA BOLJ SPROŠČENO IN VARNO VADBO V NOSEČNOSTI

25 maja, 2019 0