Monday, March 4, 2024

Na svetu manj kot 40% novo pečenih mater v prvih šestih mesecih po porodu doji in svoje otroke hrani izključno z lastnim mlekom, že vrsto let opozarja WHO.  


Mnoge obupajo zaradi nezadostnih in netočnih nasvetov o tem, kako otroka naučiti dojenja, nekatere pa z dojenjem prenehajo zaradi bolečin in nelagodnega občutka.  

»Matere praviloma ne dobijo prave podpore,« je v Ženevi dejala strokovnjakinja za dojenje zaposlena pri WHO, Constanza Vallenas.

Težave z dojenjem se v enaki meri pojavljajo v bogatejših in revnejših državah, ter bolnišnice in druge zdravstvene ustanove pozvala, naj mladim materam nudijo več podpore pri tem pomembnem dejavniku.

V materinem mleku otrok pridobi vse vitalne in hranljive sestavine, ki krepijo imunski sistem. V nasprotju z industrijskim mlekom, ki ne nudi enak preventivni učinek je zelo dragoceno v boju proti »polivanju« in pljučnici.

V mnogih predelih sveta je lokalna voda nečista in je pogosto vzrok za različne okužbe, poudarja WHO.  

Letno na svetu umre 10.000.000 (deset milijonov) otrok mlajših od pet let, dojenje do šestega meseca pa bi lahko rešilo približno 13% otroških življenj, je na predvečer svetovnega dneva dojenja (1.8 – 7.8.) dejala Vallenasova.  
 

WHO mlade mame opozarja in jim priporoča, da z dojenjem pričnejo uro po porodu, ter da v prvih šestih mesecih otrokovega življenja izključno in samo dojijo. V prvih šestih mesecih po porodu otroku ne ponujajte vode, druge pijače in hrane.   
 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Omega-3 maščobne kisline za boljše razpoloženje

13 junija, 2012 0