Tuesday, March 28, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Iz dvajsetletne raziskave v kateri je sodelovalo 704 žensk, starih med 18-timi in 30-timi leti je razvidno, da je dojenje pri ženskah, ki se jim v nosečnosti ni razvil gestacijski diabetes, znižalo tveganje metaboličnega sindroma za 39 – 56%.


Pri ženskah, ki so se med nosečnostjo spopadale z diabetesom, je tveganje diabetičnega sindroma nižje za impresivnih 44-88%, kar je odvisno od dolžine dojenja.

Raziskavo je na ameriškem raziskovalnem centru Kaiser Permanente’s Division of Research v Kaliforniji vodila epidemiologinja dr. Erica Gunderson, rezultati raziskave pa so objavljeni na straneh strokovne revije Diabetes.

»Rezultati raziskave jasno usmerjajo matere v dojenje svojih otrok. Dojenje nima pozitivnih učinkov samo na zdravje in razvoj otrok, temveč ima dolgotrajne in pozitivne posledice tudi za zdravje mater,« pojasnjuje dr. Gunderson.

Raziskovalci dodajajo, da postnatalne raziskave dejavnikov tveganja za razvoj diabetesa in srčnih bolezni predstavlja pomembno priložnost za primarno preventivo pred temi boleznimi.

Po nekaterih podatkih v Sloveniji z dojenjem v prvem mesecu dojenčkovega življenja obupa 30% mater, do konca tretjega že 60%.

Sorodni članki: 


Komentarji
Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Sterilnost otrokom škoduje

13 junija, 2012 0