Saturday, July 20, 2024

Vsak je vsaj enkrat v življenju slišal rek, ljubezen je slepa, najnovejše raziskovanje pa je reku vdahnilo nekaj resnice. Znanstveniki so odkrili, da zaljubljeni redkeje obračajo pozornost atraktivnim osebam nasprotnega spola.


Raziskavo je vodil Jon Maner iz Floride. V razgovoru s 57 študenti v heteroseksualni zvezi je zaprosil, naj povedo, kdaj so do svojega partnerja začutil izrazito ljubezen. 56 študentov pa je moralo napisati esej o sreči.

Ko privlačnost odbija

Po razgovoru je študentom pokazal fotografije atraktivnih moških in žensk, ter fotografije povprečnih oseb. Ko se je slika umaknila z ekrana, so se na njemu prikazali posamezni liki. Študenti so morali ugotoviti za kateri lik gre. Psihologi so na ta način merili njihovo podzavestno pozornost. Študenti, ki so jih vodile ljubezenske misli, so za identifikacijo lika porabili najmanj časa, čeprav so pred tem spremljali obraze atraktivnih oseb nasprotnega spola.

Osebe, ki so pred tem razmišljale o nežnih občutkih do svojega ljubljenega, je atraktivnost vsebine fotografij odbijala. Jon Maner pravi, da to zagotovo pojasnjuje, zakaj osebe v srečni zvezi ne iščejo morebitnega boljšega partnerja. Neprivlačnost, ki so jo odkrili znanstveniki, se zgodi v delcu sekunde prvega trenutka, ko oseba registrira fotografijo.

Že predhodne raziskave so pokazale, da osebe v predanih vezah, slabše ovrednotijo potencialne alternativne partnerje.

Prednost čvrste zveze

Zaradi raziskave podzavesti so uspeli dokazati, da gre za lastno prepričanje o pravilni izbiri partnerja.
Psihologi so poskušali vrsto let razjasniti uganko, katera je prava funkcija romantične ljubezni: ko močne emocije zavladajo našemu življenju, ter nas vodijo v neracionalne občutke in nenavadno obnašanje.

Raziskave v zadnjih letih kažejo, da ima romantična ljubezen izrazito pomembno funkcijo kontroliranja naše naravne želje iskanja najboljšega dostopnega partnerja.

Podzavestna neprivlačnost proti atraktivnim pripadnikom nasprotnega spola, se je najverjetneje razvila zato, ker predana in čvrsta zveza ponuja prednost reprodukciji in s tem povečuje verjetnost preživetja potomca.

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Zdravljenje debelosti pri najstnikih

13 junija, 2012 0