Thursday, April 25, 2024

ISCI mikroinjekcija je pri neplodnih parih, ki imajo težave s spočetjem kot posledice nižje koncentracije spermijev ali manjše gibljivosti spermijev, zelo uporaben postopek. V okviru postopka za sperma aplicira direktno v jajčece.


Nova tehnika imenovana IMSI, je metoda pri kateri se s pomočjo velikega povečanja (6.000 x) identificirajo in izberejo najbolj okretni spermiji. Čeprav so začetne raziskave pokazale, da je IMSI povezan z večjo stopnjo nosečnosti pri parih, ki jim predhodni postopki niso prinesli pozitivnih rezultatov, so raziskovalci v raziskavi ugotovili, da za porod živega otroka ni razlike med uspešnostjo IMSI in ISCI (primerjava 1:1,14). Pri ženskah v ICSI postopku so možnosti oploditve in poroda živega otroka 38%, pri IMSI pa se verjetnost giba med 30 in 63%, sporočajo znanstveniki.

IMSI tehnika je sicer povezana z boljšo stopnjo kliničnih nosečnosti (PR 1,29), vendar so strokovnjaki mnenja, da so dokazi, zaradi kakovosti in nenatančnosti, nedoslednosti med raziskavo in veliki naklonjenosti k IMSI, nerelevantni. Statistično gledano imajo ženske v ICSI postopku 33% verjetnost nosečnosti, pri IMSI verjetnost niha med 36 in 52%, pojasnjujejo raziskovalci.

Med obema postopkoma ni bistvene razlike med stopnjo spontanih splavov. Po besedah raziskovalcev je tveganje spontanega splava pri ICSI 22%, pri IMSI 13 do 25%.

Dokazov, da IMSI poveča verjetnost prirojenih napak, ni, vendar niti ena raziskava do sedaj, tveganja ni vključila v svoje meta analize. Dostopni dokazi kažejo, da se klinična potreba po IMSI, ni pokazala kot boljša.

Raziskave visoke kakovosti se morajo izvesti, še preden se prične IMSI priporočati tudi v klinični praksi.