Monday, June 24, 2024

Ameriška raziskava je pokazala, da ženske v menopavzo v povprečju vstopijo pri enainpetdesetih letih, ko preneha menstrualni cikel in pade vsebnost estrogenov. Simptomi menopavze so v povprečju trajali 7,4 leta.


Ameriški strokovnjaki pravijo, da bo potrebno vložiti več napora za odkrivanje novega načina lajšanja simptomov, saj se prejemanje hormonske nadomestne terapije, zaradi znanih zdravstvenih tveganj, ne priporoča več kot pet let.

V raziskavi je sodelovalo 1.449 žensk različnih etničnih skupin. Njihovo zdravje, povezano z menopavzo, so spremljali od leta 1996 do 2013.

Raziskava je pokazala, da prej kot se začnejo navali vročine, dlje trajajo, oz. v kolikor se valunge pojavijo pred izgubo menstrualne krvavitve, večja je verjetnost večletnega pojava simptomov.

Valunge so se še med rednim menstrualnim ciklom pojavile pri vsaki osmi ženski, pri dveh tretjinah pa v perimenopavzi – obdobju ko so menstrualni cikli vse redkejši. Pojav valung še med menstrualnim ciklom je simptome navalov vročine v povprečju vzdrževal še naslednjih 11,8 let.

»Kasneje kot se pojavijo valunge, krajši čas trajajo,« je dejala vodja raziskave Nancy Avis iz Wake Forest baptističnega centra v Severni Karolini.

V okviru raziskave so potrdili, da so imele ženske z dolgotrajnimi simptomi nižjo izobrazbo, ter so bile izpostavljene višjemu stresu, depresiji in tesnobi.

Že predhodne raziskave so potrdile, da so navali vročine neposredno povezani z višjim tveganjem kardiovaskularnih obolenj in izgubo kostne mase.

Rezultate raziskave je objavila strokovna revija JAMA Internal Medicine.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Meditacija ohranja možgane

19 februarja, 2015 0