Saturday, February 24, 2024

Leseno vozilo, so si otroci iz trboveljskih kolonij izdelali kar sami. Prvo je bilo narejeno pred drugo svetovno vojno, zadnje, pa leta 1950, ko se je pojavil skiro.


Iznajdljivost knapovskih otrok

Kolo so si otroci izdelali iz ostankov lesa, ki so ga našli okrog hiš. Po kolonijah, so se v tistem času na veliko gradile nove barake in mladi ustvarjalci so ostanke, iz katerih so izdelovali vrata, porabili za ogrodje tricikla.

Kolesa so dobili v rudniški mizarski delavnici, kjer so izdelovali tesnila za prezračevalne cevi jamskih rovov. Zunanji premer tesnila je bil ravno pravšnji za zadnji kolesi, za prednje, pa se je porabil ostanek-sredina.

Za osi so uporabili železne palice, ki so jih izmaknili iz ograj okrog gredic, podložke za kolesa, pa so našli okrog polomljenih jamskih vozičkov. Tudi žeblje so si »izposodili« pri delavcih zunanjega obrata, ki so popravljali in izdelovali plotove po kolonijah.

Boljši tricikli so imeli kolesa obita z narezanimi gumijastimi trakovi in sedeže oblazinjene s pribitim kosom stare odeje, kar je bilo pravo razkošje.

Tricikel je bil primeren le za vožnjo navzdol. V hrib so si pomagali tako, da so prednji del tricikla dali na ramo, zadnjega, pa vlekli za seboj.

Repliko tricikla je izdelal Leopold Odlazek, kovinar v tretjem življenjskem obdobju.

» Ni mi vseeno, da naša etnološka dediščina izginja, zato sem se lotil izdelave igrač iz svoje mladosti.«
 

Kategorija:   cool, Zgornji menu