Monday, July 15, 2024

Smuči s poudarjenim stranskim lokom so v večini držav poimenovane tudi carving smuči. Beseda izhaja iz angleškega glagola "to carve", kar pomeni zarezovati, rezljati. S takimi smučmi zavoje zarezujemo v sneg in bistveno manj oddrsujemo, kot je bilo to običajno s "starimi" smučmi. V resnici naj bi bile smuči s poudarjenim stranskim lokom ves čas rahlo postavljene na robnike.


Priprava na smučanje

Tudi otroci potrebujejo telesno pripravo na smučanje. Čeprav se nam pogosto zdi, da je otroška energija neuničljiva, pa tudi otroci potrebujejo dobro telesno pripravljenost za smučanje. Z različnimi vajami in igrami si večajo odpornost, krepijo mišice in razvijajo vzdržljivost, da se kasneje na smučeh prehitro ne utrudijo. Utrujenost je namreč zelo pogost vzrok za padce in poškodbe na smučišču. Prav tako so utrujenost, poškodba ali bolezen lahko vzrok, da si otrok smučanja ne želi več. Poskrbimo, da to preprečimo, saj je smisel smučanja prav veselje in užitek ob gibanju na snegu in v naravi.

Če imamo možnost, otroka vključimo v eno od organiziranih oblik športne rekreacije, kjer razvijajo osnovne gibalne sposobnosti. Če pa te možnosti nimamo, se pripravljajmo sami: skupaj cela družina, s prijatelji ali sosedi. Otrokom je v družbi vedno bolj zabavno in zanimivo. Seveda se z njimi pripravljajmo tudi sami in tudi če ne smučamo, nam bo gibanje prišlo prav. Več o telesni pripravi na smučanje je bilo napisanega v reviji Moj malček, januar 2001.

Zime, snega in smučanja se skupaj veselimo. Da malčka motiviramo za telesno pripravo in smučanje, ga na vse mogoče načine spodbujamo, da se prihajajoče zime in smučanja čim bolj veseli. Lahko preberemo pravljico, narišemo risbico, pogledamo slike od prejšnje zime, se pogovarjamo, naučimo pesmico in še kaj. Običajno pri večini otrok z motivacijo nimamo težav, saj imajo otroci zimo in sneg zelo radi ter se smučanja veselijo. Razen seveda v primeru, ko se jim je smučanje iz kakega vzroka že prej zamerilo.

Oprema

Za varnost na smučišču in užitek ob smučanju je potrebna primerna oprema. Ni nujno, da je nova, mora pa biti nepoškodovana in po možnosti pred prvim smučanjem servisirana.

Vezi

Še posebno pomembne so varnostne vezi, ki morajo delovati brezhibno. Poleg tega morajo ustrezati teži otroka in biti nastavljene glede na velikost smučarskega čevlja. Najbolje je, da vam jih nastavi strokovnjak. Smuči z bolj poudarjenim stranskim lokom imajo lahko na smuči pod vezi pritrjen nastavek, ki dvigne čevelj in omogoča večji naklon.

Palice

Pravo dolžino palice izmerimo tako, da otrok prime palico obrnjeno na glavo pod krpljico in jo navpično postavi pred sabo na tla. Med nadlaktnico in podlaktnico mora biti pravi kot.

Smučarski čevlji

Smučarski čevlji morajo biti otroku toliko udobni, da lahko vanje obuje en par malo toplejših nogavic ali največ dva para tankih nogavic. Sami po sebi so že dovolj topli in otroka običajno zebe le, če so mu pretesni. Na tržišču so tudi novi smučarski čevlji, ki so posebej prilagojeni za smučanje s smučmi s poudarjenim stranskim lokom. So višji in ob straneh, kjer je potrebna opora, čvrsti, a dopuščajo večji nagib naprej. Obenem so tudi udobnejši in bolj prijazni do
nog.

Čelada

Naj bi bila vedno na vsaki glavi – od najmanjše do največje! Tudi če smo sami previdni smučarji, na žalost nikjer nismo varni pred divjaki, ki ne obvladajo svoje hitrosti.

Ne smemo pa pozabiti tudi na nepremočljivo in nedrsečo smučarsko obleko, pod katero se glede na temperaturo lahko bolj ali manj toplo oblečemo. Tudi zaščitna sončna očala in krema ter debele rokavice, ki nas zaščitijo pred mrazom ali poškodbami kože med padci, naj ne manjkajo v torbi. In seveda smuči.

Izbira ustreznih smuči

Smuči izbiramo glede na znanje, telesne značilnosti in namen. Ločijo se glede na poudarjenost stranskih lokov, sestavo – prožnost in dolžino smuči. Stranski lok je lahko različno poudarjen. Ukrivljenost merimo z radijem kroga, katerega del je tudi lok smuči. Če bi torej lok smuči podaljšali v krog, bi radij pri različni poudarjenosti stranskega loka meril od deset metrov do celo več kot 40 metrov.

  • Bolj poudarjen lok ima radij stranskega loka deset metrov in pri nekaterih smučeh še celo manj. Večinoma so dolge okoli 160 centimetrov in narejene iz močnih ter trpežnih materialov. Take smuči uporabljajo bolj zahtevni ekstremni smučarji.
  • Otroci začetniki in manj zahtevni smučarji uporabljajo smuči z zmerno poudarjenim stranskim lokom z radijem od 15 metrov do največ 25 metrov. Prav tako je priporočljivo, da za začetnike izberemo bolj prožne smuči, saj bodo tako laže upogljive in vodljive. Pri tem torej ne velja pravilo "dražje je boljše", saj so bolj upogljive smuči, ki so primernejše za začetnike, cenovno ugodnejše od trših, primernih za dobre in hitre smučarje. Če želimo, da bo otrok užival v smučanju že od vsega začetka, tudi zanj izberimo primerno mehke smuči, prave dolžine, z varnostnimi vezmi in s poudarjenim stranskim lokom. Smuči naj bodo približno deset centimetrov krajše od telesne višine otroka, lahko celo krajše, saj je za smučarje začetnike bolje 5 centimetrov prekratka smučka kot en centimeter predolga.
  • Za malo boljše rekreativce in povprečne smučarje so primerne smuči z zmerno poudarjenim stranskim lokom z radijem od 20 metrov do 25 metrov. Njihova dolžina je prav tako približno deset centimetrov krajša od telesne višine, lahko tudi malo daljša, a telesne višine naj vseeno ne bi presegala za več kot 5 cm.

Članek objavljen v reviji Moj Malček

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Pomembno je gibanje, ne štetje kalorij

13 junija, 2012 0