Sunday, May 26, 2024

Znanstveniki iz medicinskega centra Rush v ZDA, so analizirali podatke zbrane pri 1.138 osemdesetletnikih, ki so bili enkrat letno podvrženi natančnim nevropsihološkim testiranjem.


V petletnem časovnem obdobju so najmanjšo stopnjo intelektualnega nazadovanja opazili pri starostnikih, ki so bili družbeno najbolj aktivni.

Rezultate je objavila revija Journal of the International Neuropsychological Society. Aktivnosti, kot so npr. že povsem običajno obiskovanje restavracij, ogledi športnih prireditev in celo igranje tombole (binga), možgane ščitijo pred prehitrim propadanjem.

Dr. Bryan James, ki je vodil raziskavo, je dejal: »Naši rezultati kažejo, da družbena neaktivnosti in sama izolacija posameznika vodita do intelektualnega nazadovanja. Družbene aktivnosti starejše ljudi prisilijo v kompleksne medčloveške odnose, ki lahko vplivajo na učinkovitost živčne mreže.«

Glede na to, da obstoječe projekcije kažejo, da se prebivalstvo v Slovenji stara, je za vsakega posameznika pomembno, da za vzdrževanje funkcionalne sposobnosti, čim dlje časa preživi med sebi prijetnimi ljudmi.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Napad na sezonske alergije

13 junija, 2012 0