Thursday, June 20, 2024

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v sodelovanju z razvojnim partnerstvom Mladim materam/družinam prijazno podjetje v Ljubljani podelilo prve certifikate Družini prijazno podjetje.


V Sloveniji 32 družinam prijaznih podjetij

Prejelo jih je 32 organizacij, skupno pa so podjetja v certificiranju zbrala 305 ukrepov usklajevanja družine in dela oziroma v povprečju 9,5 ukrepa na organizacijo. Certifikati Družini prijazno podjetje so plod projekta, ki ga ministrstvo za delo razvija skupaj z razvojnim partnerstvom Mladim materam/družinam prijazno podjetje v okviru pobude Equal ter je financiran s strani Evropske unije in ministrstva, je pred podelitvijo certifikatov povedala ministrica za delo Marjeta Cotman. Projekt je vreden 436.751 evrov (104,7 milijona tolarjev).

V postopku certificiranja so podjetja izbirala med 110 ukrepi lažjega usklajevanja družine in dela, razporejenimi na osem podpodročij: delovni čas, organizacija dela, delovno mesto, politika informiranja in komuniciranja, veščine vodstva, razvoj kadrov, struktura plačila in nagrajevani dosežki ter storitve za družine. Da je podjetje pridobilo osnovni certifikat, se je moralo zavezati k implementaciji najmanj treh ukrepov.Skupno so podjetja v certificiranju zbrala 305 ukrepov, največ pa se jih nanaša na politiko informiranja in komuniciranja (109), delovni čas (60) in razvoj kadrov(38), najmanj pa na storitve za družino (10). Podjetja so se zavezala, da bodo izbrane ukrepe najmanj v roku treh let prenesla v organizacijsko prakso, je povedal vodja certificiranja Aleš Kranjc Kušlan iz Zavoda Ekvilib.

V pridobitev certifikata se je v Sloveniji vključilo 33 podjetij. Vsa so bila pozitivno ocenjena, medtem ko je certifikate dobilo 32 organizacij (24 podjetij in osem organizacij – zavodi, javna podjetja, nevladne organizacije). Eno podjetje po pojasnilih Kranjc Kušlana ni izpolnjevalo formalne zahteve o številu zaposlenih. Za certificiranje so se namreč lahko prijavila podjetja, ki imajo najmanj 10 in največ 9458 zaposlenih.

Ugoden vpliv na demografsko politiko

Namen projekta certificiranja je po besedah ministrice Cotmanove zagotoviti višjo kakovost življenja gospodinjstev z otroki in tako posredno vplivati na demografsko politiko. Izsledki raziskav, ki so potekale v okviru projekta, namreč kažejo, da je kar četrtina težav v podjetjih povezana s človeškimi viri.Cotmanova si želi, da bi v novi finančni perspektivi EU za obdobje 2007-2013 nov razpis za certifikate družini prijazno podjetje objavili letos jeseni, in sicer v okviru četrte razvojne prioritete operativnega programa Razvoj človeških virov. "Zanimanje podjetij za pridobitev certifikatov je veliko, zato upamo, da bomo z jesenskim razpisom k sodelovanju privabili nove delodajalce," je še dejala Cotmanova.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Depresija nevarna za raka na dojki

13 junija, 2012 0