Saturday, June 15, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Družinsko nasilje in splav

By 0 316 Views

V poročilu angleške strokovne revije Obstetrician and Gynaecologist so zapisali, da so številni abortusi povezani z družinskim nasiljem.


Tretjina žensk, ki je splavila se je že srečala z družinskim nasiljem. Avtorji raziskave menijo, kako potrebno se je zavedati posledic družinskega nasilja, ter pomagati ženskam, ki želijo prekiniti nezaželeno nosečnost povezano z nasilnim partnerjem.

Trideset odstotkov žensk, ki se v drugo odločijo za splav, izhaja iz nasilne zveze. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da so ženske, ki so imele tri ali več splavov, s strani svojega partnerja trikrat pogosteje žrtve psihičnega in seksualnega nasilja.

Dr. Gillian Aston iz Florence Nightingale v Londonu, ki je vodil raziskavo pravi: »Abortusi so povezani z družinskim nasiljem, zato so resen družbeni in javno-zdravstveni problem, kateremu namenjamo premalo pozornosti. Zdravniki in ostalo zdravstveno osebje, ki so v stiku z ženskami, ki so se odločile za splav, lahko najhitreje odkrijejo in nudijo oporo žrtvam družinskega nasilja.«

Ocenjuje se, da se na svetu letno opravi približno 46 milijonov splavov.