Saturday, June 15, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Duda ali palec?

By 0 1697 Views

Vloga dude

Znanstveniki so dokazali, da dojenček bolje spi, če ponoči sesa dudo. Vendar ima tudi to tolažilno sredstvo, kot vsako »zdravilo«, stranske učinke.


  • Majhni dojenčki prve mesece še ne znajo držati dude v ustih dlje časa. Takoj jim zdrsne iz ust, se zbudijo in pričnejo jokati.
  • Čim večji je otrok, tem težje se bo poslovil od dude, zato je priporočljivo, da se čim prej lotite odvajanja. Redna in pogosta uporaba dude poleg tega povzroča deformacije čeljusti. V najboljšem primeru naj se otrok od nje poslovi po prvem rojstnem dnevu.
  • Verižica na katero je pripeta duda, bo dojenčku in staršem pomagala, da se bo duda kar najhitreje znašla v ustih. V nobenem primeru verižica z dudo ne sodi v otroško posteljico, saj bi se lahko otrok z njo zadavil.
  • Preverite, ali otroku morda zadošča, če vleče dudo le izjemoma. Poskrbite, da bo sesal čim krajši čas in dudo previdno potegnite iz ust, ko zaspi.

 

Izbira dude

Vsekakor izberite model, ki je anatomsko oblikovan. To pomeni, da je na spodnji ploskvi duda sploščena. Okrogle dude lahko ob dolgotrajni rabi povzročajo nepravilen, odprt ugriz. Dude so na voljo v različnih materialih:

  • Dude iz lateksa so narejene iz visoko kvalitetnega kavčuka, ki je zelo prožen in ne razpoka, vendar se žal hitro postara. Take dude je potrebno menjati vsake štiri do šest tednov.
  • Silikonske dude so narejene iz kakovostnega in trpežnega umetnega materiala, ki prenese še tako dolgotrajno in pogosto sesanje. Vendar otrok s prvimi zobki silikonsko dudo hitro pregrizne. Zato je ta vrsta dud na voljo le v velikosti 1 in 2, za večje otroke ni primerna.

 

Je sesanje palca priporočljivo?

Ne! Sesanje palca ima le to prednost, da so prstki vedno pripravljeni na prijemanje. Zavedati se morate, da se otrok, ki se navadi na tolažilno sesanje palca, pozneje tega zelo težko odvadi. Poleg tega lahko sesanje palca povzroči resne deformacije neba in odprti ugriz. Tak otrok bo moral pozneje v otroštvu najverjetnejše nositi zobni aparat.

Alternative dudi

Priljubljene in sorazmerno higienske tolažilne krpice ali ninice za sesanje so svilene punčke iz naravne ali z rastlinskimi barvami obarvane svile. Njihova prednost je v tem, da lahko otrok sam seže po njih, jih nese v usta in sesa. Svila je zelo voljna, lahko se pere in se hitro suši. Te posebne punčke so na voljo samo v dobro založenih specializiranih trgovinah za dojenčke.