Monday, May 27, 2024

Starši pogosto opozarjajo svoje otroke, ko preveč prostega časa namenjajo igranju videoiger, da so zasvojeni. Nova raziskava, ki so jo izvedli ameriški znanstveniki je pokazala na patološke motnje, ki pri obnašanju zasvojenih igralcev resnično obstajajo, poroča Science Daily.


Raziskava otrok med osmim in osemnajstim letom starosti je pokazala, da je igranje videoiger podobno »gameblerski« odvisnosti, ki se negativno odseva v družinskem in družbenem življenju, šolskem uspehu, ter na otrocih in mladostnikih pušča številne negativne psihološke posledice.

To je prvo tovrstno raziskovanje, ki je dokazalo, da lahko igranje videoiger preraste v pravo odvisnost, ki ima lahko kot vse druge oblike odvisnosti številne negativne posledice na življenje odvisnika. Raziskava je odkrila, da je eden od desetih igralcev videoiger resnično zasvojen.

Strokovnjaki so sestavili lestvico enajstih najpogostejših simptomov odvisnosti igranja videoiger, »gambler« pa je spoznan za odvisnika, če je pozitiven pri šestih od enajstih simptomov.

Patološki igralci najpogosteje v družbi igric tedensko preživijo vsaj 24 ur, igralne konzole imajo v svojih sobah, imajo težave s koncentracijo pri pouku, imajo slabši učni uspeh, imajo določene zdravstvene težave, ter se tudi sami počutijo odvisne.

Psihologi razvijajo metodo za zdravljenje odvisnosti igranja videoiger.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nikotinske žvečilke povzročajo ustnega raka!

13 junija, 2012 0