Thursday, February 22, 2024
6 julija, 2020

EDINEC, PRVOROJENEC, DRUGOROJENEC IN POVEZAVA Z OTROKOVO OSEBNOSTJO

By 0 2987 Views

Zakaj se najstarejši otrok vede kot malček in zakaj je najmlajši sramežljiv? Psihologi razvoj osebnosti vašega otroka povezujejo s tem, ali je edinec in, kateri po vrsti je bil rojen.


Tako je, prav ste prebrali. Kateri po vrsti se je rodil otrok, ga lahko zaznamuje. Vpliva na njegovo osebnost, na to, kako se znajde v družbi in kako se počuti, ko je sam. Lahko vpliva na izbiro poklica, življenjskega partnerja in ostale odnose.

Nekateri otroci so živahnejši, drugi mirnejši. Nekateri glasni, drugi tišji. A niso vsi samo otroci, polni energije? Zakaj torej takšna razlika v razvoju?

Mnogo psihologov različna vedenja pripisuje odnosom v družini in tudi temu, ali se je rodil prvi, drugi, tretji, … Seveda o tem ne moremo govoriti kot o edini lastnosti, ki izoblikuje otroka, pa vendar. Razlika je vidna.

Če je vaš otrok edinec …

… je navajen biti sam. Pustite ga, da uživa v svoji samoti. V življenju bo tak otrok zelo samostojen in tudi zanesljiv. Ko je sam, uživa v svoji družbi. Dajte mu svobodo, ki jo želi. Čeprav si želi družbe, je rad sam. To ne pomeni, da je tudi osamljen.

Razlika med edincem in prvorojencem

Med njima je veliko podobnosti. Tudi prvorojenci so bili na začetku sami. Ko se jim je pridružil drugi otrok, so bili prestrašeni in šokirani. Življenje se mu je zagotovo spremenilo do določene mere in ponovno si je moral izboriti svoje mesto v družini. Prvorojenci so večinoma resni ljudje in se vedejo bolj odraslo. So kritični, usmerjeni k svojim ciljem in zanesljivi. Občutljivi so na kritike. Vzemite si čas posebej zanj, da se ne bo počutil zapostavljeno.

Nasprotje je drugorojenec

Mlajši drugorojenec je popolno nasprotje prvega. Ker je slednjega s svojim prihodom na svet presenetil, mu ta na prizanaša. Čeprav ima v prvih letih velikokrat več pozornosti staršev, si mora pridobiti prostor v družini. Velikokrat se za to bori s svojim starejšim bratom/sestro, lahko se počuti izločenega in izgubljenega. V času odraščanja bo imel veliko prijateljev zunaj družine, ki mu lahko pomenijo več kakor družina sama. Čutijo se zapostavljene, posledično pa predstavljajo eno izmed obeh skrajnosti: ali so mirni ali pa zelo glasni in uporniški. Pokažite mu, da je pomemben za vas in da ima svoj prostor v družini.

Tretjerojenec ne pozna skrbi

Ti otroci so pravi očarljivci. So veseli, zabavni in priljubljeni. Ne skrbijo za nič na svetu in so spontani. Nagnjeni so k nezanesljivosti in nepotrpežljivosti. Nujno je, da ga naučite odgovornosti. Vzpodbujajte ga k vztrajnosti in disciplini.

 

Kategorija:   Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Kako po naravni poti do večje količine mleka

2 avgusta, 2020 0