Monday, June 24, 2024

Elektronske cigarete

Ena izmed priljubljenih nikotinskih nadomestnih terapij pa je elektronska cigareta, v kateri se segreva in hlapi mešanica nikotina. Vsebnost nikotina je odvisna od nikotinskega vložka, propilen glikola, glicerolov in različnih okusov. Medtem ko raziskave potrjujejo, da elektronske cigarete vsebujejo bistveno manj toksinov, je njihova učinkovitost in uporabnost še vedno predmet številnih razprav in študij.


FDA sporoča, da je raven nikotina v nikotinskih vložkih še vedno neurejena, natančne količine koliko nikotina najdemo v njih, ni. V istem poročilu najdemo tudi prisotnost nekaterih toksinov, ki na dolgi rok povzročajo raka.

Elektronske cigarete in nosečnost

Tako kot velja za vse raziskave o elektronskih cigaretah, velja tudi za uporabo elektronskih cigaret v nosečnosti in sicer, da so izjemno pomanjkljive. Glede na razpoložljive informacije lahko zapišemo, da elektronske cigarete vsebujejo nikotin, nikotin pa je toksin, ki negativno vpliva na razvoj ploda in zarodka, ter lahko povzroča nekatere zaplete. S tega stališča lahko napišemo, da se uporaba elektronskih cigaret med nosečnostjo ne priporoča.

Kljub temu, da vsebujejo manj nikotina in toksinov, se še vedno sproščajo v organizem. Nikotin po krvnem obtoku potuje do ploda ali zarodka, preprečuje normalno dostavo kisika, poveča krvni tlak in zožuje žile, ki vplivajo na pomanjkljivo oskrbo ploda s hranljivimi snovmi. Nikotin se povezuje z nosečnostjo visokega tveganja, povzroča prezgodnji porod, nižjo porodno težo in poškodbe ploda.

Kljub pomanjkanju raziskav lahko zapišemo, da se kajenje elektronskih cigaret v nosečnosti ne priporoča. Nekje smo slišali, da elektronska cigareta predstavlja varno alternativno kajenju. V kolikor poskušate zanositi ne padite na to poceni propagando. Pred zanositvijo se priporoča začetek odvajanja od kajenja. 

Naslednji prispevek

Ovulacija

24 julija, 2014 0