Wednesday, February 28, 2024

Strokovnjaki iz Imperial College London pravijo, da bi se lahko njihovi implantati, v primerjavi z invazivnimi kirurškimi posegi, pokazali za boljšo rešitev v boju proti debelosti.


Mikročip se veže na živec vagus, ki igra ključno vlogo pri regulaciji apetita in številnih drugih presnovnih funkcij. Ocenjuje se, da bodo prvi primerki na voljo čez tri leta.

Mikročip je izdelan za branje, ter obdelavo električnih in kemijskih impulzov o občutku sitosti, električni signali pa lahko možganom pošljejo signal, ki zmanjša potrebo po jedi.

Britanski znanstveniki so že izdelali podoben vsadek, ki prav tako deluje na vagus in  zmanjšuje število epileptičnih napadov.

»Izdelali smo zelo majhen mikročip, ki vsebuje inteligenco za izmenjavo signalov odgovornih za kontrolo apetita,« je dejal Chris Toumazou iz Imperial College London.

Primarna laboratorijska testiranja so pokazala, da model funkcionira.

»Vsadek je zelo majhen, oblikovan tako, da nima stranskih učinkov, apetit pa bo nadzoroval na naraven način. Deloval bo tako, da bodo možgani prejemali podatke iz prebavnega sistema: ne jej več, želodec je poln…« pravi Toumazou.

Na razvoju implantata delajo tudi ameriški znanstveniki, svoje klinične raziskave pa so že izvedli na ljudeh. Pacienti so v doglednem času izgubili 20% telesne teže.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zobje

2 aprila, 2013 0