Wednesday, March 22, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Odrasle matične celice (kostni mozeg, periferna kri, mišice, koža, jetra) se že trideset let koristijo pri zdravljenju levkemij, ali transplantaciji kože pri obsežnih opeklinah. Zdravljenje z namensko oplojenimi embrionalnimi matičnimi celicami, je postalo predmet številnih polemik, zato raziskave bolj kot ne potekajo v strogi tajnosti, čeprav so prav zamrznjeni zarodki, ki ostanejo po IVF postopku pokazali, kam bo šel razvoj in način zdravljenja z embrionalnimi matičnimi celicami v prihodnosti.
 


Kako zmanipuliramo embrionalne matične celice?

Embrionalne matične celice se pod določenimi pogoji neomejeno razmnožujejo, ter se lahko, ponovno pot določenimi pogoji, specializirajo v bilo kateri tip celic v našem telesu, kar pomeni, da so embrionalne matične celice pluripotentne. Embrionalne matične celice se pridobivajo iz embria ali zigote (stadij blastociste – približno 100 celic) 4 – 5 dni po oploditvi. Del blastociste (embrioblast) se prenese v Petrijevo posodico, ter se v laboratorijskih pogojih celice razmnožuje, omenjene celice pa zadržujejo nedefinirano obliko. Znanstveniki še vedno ne poznajo vseh potrebnih mehanizmov, da bi razvoj embrionalnih matičnih celic usmerili v vseh 200 tipov celic človeškega organizma.
 

Kaj kažejo raziskave?

Vseeno so do sedaj eksperimentalno dokazali, da celice trebušne slinavke nastale iz embrionalnih matičnih celic, pri transplantaciji v miši z diabetesom, proizvajajo inzulin. Postopek se je izkazal za uspešnega, saj so kronično bolne miši postopoma ozdravele. Raziskave zdravljenja z embrionalnimi matičnimi celicami po srčnem infarktu so pokazale, da celice odigrajo pomembno vlogo pri obnovi srca. Prav tako so že uspeli proizvesti in nadomestiti nevrone, ki pri živalskem modelu Parkinsonove bolezni proizvajajo dopamin in tako reducirajo simptome in upočasnijo napredovanje bolezni.

Se da moralne zadržke zaobiti?

Čeprav embrionalne matične celice obetajo največ, njihov razvoj spremljajo številna etična in moralna vprašanja. Zaenkrat se uporabljajo celice embriev, ki so nastali za potrebo umetne oploditve, čeprav tehnologija že omogoča uporabo embriev nastalih s transplantacijo jedra bilo katere celice telesa donatorja v neoplojeno jajčece. Ta postopek se imenuje terapevtsko kloniranje.  

Prednost tako vzgojenih embrionalnih matičnih celic je v tem, da po transplantaciji celic nazaj v organizem donatorja, ne izzovejo obrambno (imunološko) reakcijo organizma. Ti embrii ne bodo nikoli presajeni v maternico v namen reprodukcijskega kloniranja t.i. ustvarjanja genetsko identičnega človeškega bitja, kar je v večini držav tudi zakonsko prepovedano.

Vzgoja embrionalnih matičnih celic pomeni, da je potrebno plod žrtvovati, zato se znanstveniki pospešeno ozirajo za drugimi viri matičnih celic, kot so odrasle celice, matične celice iz popkovine in mlečnih zobkov, veliko truda in sredstev pa se namenja raziskavam načinov, kako bi se iz diferenciranih celic (npr. kože), brez uporabe jajčec ustvarili nove matične celice.

Preberite še:

Matične celice
Zgodovina matičnih celic
Kaj kažejo zadnje raziskave na področju matičnih celic?
 
http://youtu.be/rsE6AJoXwXk

Komentarji
Kategorija:   Matične celice, Novice
Naslednji prispevek

Orehi znižujejo krvni tlak

13 junija, 2012 0