Friday, June 14, 2024

Pojavnost endometrioze je v splošni ženski populaciji okoli 10%. Bolezen prizadene ženske v reproduktivnem obdobju, najpogosteje se diagnosticira med 30-tim in 40-tim letom. Diagnoza se postavi s histološko potrditvijo izvida endometriotičnih lezij, najpogosteje iz tkivnih vzorcev pridobljenih s pomočjo laparoskopije, klinično zdravljenje se prične z diagnozo in izključitvijo drugih bolezni.


Terapevtske opcije varirajo od jemanja zdravil za nadzor bolezni (NSAID) ali menstrualnega cikla (hormonska kontracepcija) pa vse do supresije ovarijske funkcije (GnRH agonisti), ter kirurške ablacije lezij. Poleg tega pa obstajajo priporočila za dieto, ki pomaga pri zdravljenju endometrioze.

Dieta in endometrioza?

Poznamo številne uradne razlage, ki pojasnjujejo genezo endometrioze. Glede na to, da je retrogradna menstruacija pogost pojav, endometrioza kot bolezen ne nastane pri vseh ženskah z retrogradno menstruacijo (menstrualna kri ne odteče iz maternice skozi vagino, ampak zaradi spazme in retrogradnih kontrakcij maternice, odteče skozi jajcevode v trebušno votlino). Predpostavlja se, da se endometrioza kot bolezen razvije zgolj pri ženskah z retrogradno menstruacijo, katerih imunski sistem iz trebušne votline v zadostni meri ne očisti in odstrani vitalne endometrijske celice.

Endometrioza lahko, zaradi manjše aktivnosti imunskih celic, nastane tudi kot posledica klirensa endometrijskih celic iz peritonealne tekočine. Z endometriozo je povezana nižja citotoksična aktivnost posredovanja celic proti avtolognim endometrijskim celicam.

V skladu s temi teorijami, so ženske, ki so izpostavljene višjim koncentracijam polikloriranih bifenilov (PCBs), podvržene višji pojavnosti endometrioze. Omenjani organski kloridi so znani po tem, da vplivajo na imunski sistem, ter ogrožajo sposobnost čiščenja endometrijskega tkiva v medenični votlini. PCBs se v večjih koncentracijah nahaja v maščobno bogatih živilih, vključno z rdečim mesom, ribami in določenimi mlečnimi izdelki. Ženskam z endometriozo se priporoča uživanje maščob znižati, omejiti ali jih celo popolnoma izločiti iz prehrane.

V popolnosti še vedno ne moremo potrditi vseh poznanih povzročiteljev endometrioze, vendar vemo, da so estrogeni pogonsko gorivo, ki endometrijska žarišča vzdržujejo aktivna. Vse spojine, ki vsebujejo estrogene, potencialno spodbujajo aktivnost endometrioze. Poliklorirani bifenili simulirajo estrogene, kar je razlog za izogibanja hrani bogati s temo spojinami. Ženske z endometriozo bi morale jesti živila, ki izboljšujejo delovanje jeter v katerih se estrogeni metabolizirajo, ter uživati živila, ki krepijo imunološke funkcije, ter zadržujejo zdravo črevesno floro.

Katerim živilom se je potrebno izogniti?

V prvi vrsti so tu živila z visoko vsebnostjo maščob, vključno z rdečim mesom, mastnimi ribami in nekaterimi mlečnimi izdelki. Prav tako se je potrebno izogibati uživanju kofeina in alkohola.

Katerim živilom je potrebno dati prednost?

V prvi vrsti so to živila z nizko vsebnostjo maščob. Doma vzgojena sadje in zelenjava sta v veliki prednosti, kupljene je potrebno dobro umiti ali olupiti. Sadje in zelenjava bosta pomagala pri izločanju PBCs.

Stročnice, oreščki in nemastno belo meso so odličen vir beljakovin.

Vitaminsko bogata hrana, polna antioksidantov, železa in magnezija, spodbuja delovanje imunskega sistema in preprečuje anemijo (špinača, korenje, zelenolistnatna zelenjava, brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, kalčki, stročnice in žita).

Vlakninsko bogata hrana pomaga pri pravilni črevesni aktivnosti in eliminaciji toksinov.

Voda vpliva na telesne funkcije in eliminacijo toksinov.

Priporočila za prehrano

Za zdravljenje endometrioze še ne poznamo dovolj učinkovitega zdravila. Prehranske spremembe predstavljajo naravno, enostavno, zdravo in zadovoljivo alternativo, ki lahko pomaga pri lažjemu življenju z boleznijo, še posebej v primerih ko ženske načrtujejo nosečnost. Znanstveniki iz Illinoisa so objavili raziskavo, ki kaže na nižjo incidenco simptomov endometrioze pri vegetarijankah.

Prehranska priporočila so usmerjena v smer ekspozicije proti polikloriranim bifenilom, izboljšanjem imunskega sistema, preprečevanjem sekundarne aneije in pomoči pri eliminaciji toksinov, ter vzporednih produktov pri metabolizmu hormonov.

 Reproduktivnem obdobju endometrioza predstavlja veliko breme. Skoraj polovica žensk, ki imajo težave s spočetjem, ima endometriozo. 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje