Saturday, April 13, 2024

V zgodnji fazi nosečnosti (tretjem tednu nosečnosti), ko prehrana zarodka z difuzijo ne zadošča več, se prične razvijati tudi popkovina in obtočila, za katere je značilna sestava treh žil, dveh arterij in ene vene. V nekaterih primerih pa se razvije zgolj ena arterija, stanje imenujemo enojna popkovna arterija. Razlog lahko iščemo v nepravilni razdelitvi celic, ki tvorijo arteriji, čeprav pravih vzrokov še ne poznamo.


Etiologija

Deformacija se pojavlja med 0,5% in 7% nosečnosti, ter pogosteje prizadene belo raso. Na razvoj zgolj enojne umbilikalne arterije lahko vpliva tudi številno nosečnosti (>3). Pogosteje se pojavlja pri naslednjih nosečnicah:

  • Starost nosečnice (nad 40 let)
  • Tri ali več porodov
  • Diabetes
  • Plod ženskega spola

Diagnoza

Diagnoza se postavi s pomočjo ultrazvočnega pregleda. Običajno je enojna umbilikalna arterija nenormalno velika, slika zrcali zgolj dve namesto treh žil. Za potrditev ne dovolj jasnega skreeninga, stanje naknadno potrdimo s 3D ali 4D ultrazvokom. Pri nekaterih nosečnicah se enojna popkovna arterija diagnosticira šele ob porodu.

Razvoj ploda z enojno popkovno arterijo

Okoli polovica do dve tretjini otrok z enojno popkovno arterijo se rodi povsem zdravih, brez kromosomopatij ali drugih kongenitalnih anomalij. Raziskave kažejo, da pa se pri približno 25% otrok pojavijo prirojene napake, vključno s kromosomskimi in drugimi anomalijami, ki vključujejo tudi trisomijo 13 ali Patauov sindrom in trisomijo 18 ali Edwardsov sindrom. Kljub vsemu pa se najpogostejše prirojene anomalije nanašajo na zdravje srce, gastrointestinalne nepravilnosti in centralnim živčnim sistemom. Posledice enojne popkovne arterije se lahko zrcalijo tudi v zdravju respiratornega sistema, sečnih poti in kostno-mišičnega sistema. Enega od petih otrok bo prizadelo več malformacij.

Poleg omenjenih težav se okoli 15 – 20% plodov s SUA srečuje z intrauterino rastno retardacijo. Enojna popkovna arterija za 22% povečuje tveganje spontanega splava, ki so najbrž povezani s kromosomskimi napakami ploda. Prav tako se povezuje z nižjo porodno težo (<2500g) in prezgodnjim porodom (<37 tednom nosečnosti).

Dodatni pregledi

Nosečnice, ki nosijo plod z enojno popkovno arterijo so podvržene dodatnim ultrazvočnim pregledom in obvezni nuhalni svetlini oz. presajalnem testu. Prirojene nepravilnosti je mogoče ugotoviti zgolj z natančnim UZ pregledom, amniocentezo in morebitno biopsijo horionskih resic. Izvidi bodo potrdili ali ovrgli verjetnost prirojenih anomalij.

Prenatalni ultrazvok in ostali vzorci antenatalne (CTG in krvne preiskave) nege bodo poskrbeli za natančno spremljanje razvoja ploda v zadnjem mesecu nosečnosti. Ob morebitnem zastoju rasti ali hiranju ploda se še pred PDP zatečemo k t.i. umetni ali nenaravni sprožitvi poroda.