Wednesday, May 29, 2024

Vse pa le ni tako črno, kot bi lahko sklepali po uvodnih besedah. Večina nosečnic z epilepsijo rodi zdrave otroke, je pa res, da je tveganje med nosečnostjo in porodom, v primerjavi z zdravimi ženskam, nekoliko višje. Med samo nosečnostjo lahko nekatere ženske, tudi če jemljejo antiepileptike, epileptični napadi še vedno presenetijo. Kje iskati vzroke? Vzroke gre iskati v jutranjih slabostih z bruhanjem, ki lahko povzročijo nižjo koncentracijo antiepileptikov v krvi. O povečani aktivnosti napadov, ki lahko ogrozijo zdravje ploda, se posvetujte s svojim zdravnikom. Epileptične pacientke pa lahko trpijo tudi za pomanjkanjem kisika v krvi, kar je med nosečnostjo in zdravju ploda še posebej nevarno.


Antiepileptiki pa lahko pustijo resne poškodbe ploda. Najpogosteje prizadenejo obraz, okončine, ter prste na rokah in nogah. Dojenček se lahko rodi z defektom ventikularnega septuma in defektom nevralne cevi (spina bifida). O stranskih učinkih antiepileptikov se posvetujte s svojim ginekologom in nevrologom, ki bosta morebitno medikamentno terapijo prilagodila vaši nosečnosti. Med samo nosečnostjo boste pogosteje podvrženi ultrazvočnim pregledom ploda, ammniocenteza in nuhalna svetlina, pa sta za vse epileptične nosečnice obvezni preventivni spremljevalki.

Pred samo zanositvijo se z ginekologom dogovorite o optimalnem vnosu folne kisline. Svetuje se tudi jemanje vitamina K, ki zagotavlja boljšo prekrvavitev in preprečuje možganske krvavitve novorojenčka.

V kolikor vas ogrožajo epileptični napadi, vi pa bi radi zanosili, se zaradi vseh možnih zapletov odkrito pogovorite z vašim nevrologom in ginekologom. Prav lahko se zgodi, da vam bosta v nosečnosti odsvetovala ali pa zmanjšala odmerek zdravil, odmerka, brez posveta z zdravnikom pa v nobenem primeru ne spreminjajte sami.

Naslednji prispevek

Hormon in poporodna depresija

6 novembra, 2012 0