Sunday, December 3, 2023

Za porodnišnico, kjer se vsako leto rodi ena tretjina vseh slovenskih otrok, je to velik projekt, je na današnji predstavitvi poudaril strokovni direktor Ginekološke klinike Adolf Lukanovič. V ljubljanski porodnišnici se bo letos do konca leta rodilo že okoli 6500 otrok, je danes povedala predstojnica porodnišnice oz. kliničnega oddelka za perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Tanja Premru-Sršen. Tudi zato je bil projekt administrativno zelo zahteven.


Bolnišnice so doslej rojstva prijavljale na papirnatih obrazcih. Starši so morali izpolniti še obrazec o osebnem imenu in o stalnem naslovu svojega novorojenca. Z elektronsko prijavo pa hitreje in enostavneje zberejo podatke v bolnišnični elektronski sistem in jih posredujejo v sistem e-rojstva, kjer novorojenček dobi svojo enotno matično številko občana (EMŠO), je na današnji novinarski konferenci pojasnil Silvo Režek z oddelka za centralne registre pri ministrstvu za notranje zadeve.

Ko porodnica pride v sprejemno ambulanto, se v sistem vnesejo vsi njeni osebni in zdravstveni podatki. Od tistega trenutka dalje do poroda se vsi podatki – od ure rojstva in porodne teže otroka – sproti vpisujejo v informacijski sistem, tako da se vsi administrativni dokumenti, kot je na primer odpustnica, generirajo avtomatsko, je ob tem pojasnil vodja projekta e-rojstva v porodnišnici Gorazd Kavšek.

Informacijski sistem porodnišnice po rojstvu otroka vse potrebne podatke po varni elektronski poti posreduje v sistem e-uprave, tako da novorojenček dobi EMŠO in je vpisan v matični register in register stalnega prebivalstva, je še pojasnil Režek.

Ljubljanska porodnišnica je elektronsko prijavo rojstev uvedla skupaj z novim bolnišničnim sistemom Ginekološke klinike UKC Ljubljana, imenovanim Hipokrat, ki so ga uvedli v začetku letošnjega leta. Ta sistem pomeni veliko racionalizacijo dela zdravstvene administracije, je poudaril Kavšek. Ko administratorka dobi EMŠO novorojenčka, pripravi obrazec za prijavo njegovega imena in stalnega prebivališča, ki ga porodnica še v času bivanja v porodnišnici podpiše in pošlje na upravno enoto.

Kategorija:   Novice, Starševstvo
Naslednji prispevek

Vadba med delovnikom sprošča

13 junija, 2012 0