Monday, April 22, 2024

Raziskava, ki so jo na laboratorijskih podganah izvedli znanstveniki iz Inštituta za raziskovanje bihevioralne nevrobiologije na univerzi Concordia v Montrealu je pokazala, da obstaja povezava med visoko vsebnostjo estrogena, ter težav s pozornostjo in učenjem.


Že od prej je znano, da se visoke koncentracije estrogena interferirajo s sposobnostjo žensk pri zadrževanju pozornosti, kanadska raziskava objavljena v reviji Brain an Cognition pa je pokazala, da je ta ovira povzročena z neposrednim hormonskim vplivom na evolucijsko starejše možganske strukture.

Znano je, da imajo podgane in ljudje podobno fiziologijo možganov, zaradi česar so podgane v raziskavah pogosti poskusni »zajčki«.

»Kljub temu, da ima estrogen vplivno vlogo pri učenju in spominu, ne poznamo jasnega konsenza o njegovem učinku,« je pojasnil Wayne Brake, sicer avtor omenjene raziskave.

»Naša raziskava jasno kaže, da visoke vsebnosti estrogena inhibirajo kognitivne sposobnosti pri samicah,« je še dodal.

Raziskovalci so podgane nenehno izpostavljali enem in istem tonu. Ko so podgane na ta ton izvabili, so poleg tona povezali še drug stimulans.

Podgane z nizko koncentracijo estrogena so se hitro naučile, da je ton povezan z novim stimulansom, v nasprotju pa so več časa potrebovale podgane z višjo vsebnostjo estrogena.

»Učinek je bil opazen samo pri starejših samicah. Odkritje skupaj z drugimi prinaša zaključek, da estrogen vpliva neposredno na možgane in to tako, da moti delo signalnih molekul v možganih.« je pojasnil dr. Brake.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Lažje razumevanje razvoja živčnega sistema

13 junija, 2012 0