Monday, April 22, 2024

»Estrogenska terapija pomaga, vendar estrogenov kljub temu ne priporočamo za pomoč pri nespečnosti,« je dejala avtorica raziskave dr. Kathleen Reape, podpredsednica za medicinska vprašanja in žensko zdravje v Watson Pharmaceuticals.


Njena raziskava je temeljila na učinku sintetičnih estrogenov (Enjuvia, Teva). V raziskavi je sodelovalo 145 žensk, ki so trpele za nočnimi valungami.

Ženske so razvrstili v tri skupine: v prvi skupini so prejemale visoke dnevne doze estrogena (0,625 mg dnevno), v drugi nizek odmerek (0.3 mg dnevno), v tretji skupini pa so sodelujoče prejemale placebo.

Raziskava je trajala tri mesece, v tem času pa so morale ženske voditi dnevnik o nočnem bujenju, kakovosti spanca in morebitnemu dnevnemu spancu. Poleg tega so nosile elektronsko rokavico, ki je beležila njihovo gibanje.

Ob zaključku raziskave okoli tretjina žensk, ki je prejemala višje odmerke estrogena, ni bila izpostavljena nočnim valungam. To je uspelo zgolj 10% žensk v kontrolni skupini. Spanec, kakovost spanja in dnevna utrujenost pa so ostali nespremenjeni.

Dr. Reape je dejala, da so motnje spanja povzročajo številni dejavniki in ne zgolj navali vročine. Dr. Quentin Regestin, profesor na Harvard Medical School, ki ni sodeloval v raziskavi je dejal, da na spanje vpliva starost, starejši ljudje pa se tudi pogosteje spopadajo z nespečnostjo.

»Menopavza je samo kamenček v mozaiku dejavnikov nespečnosti. Težave se spanjem se med ženskami zelo razlikujejo. Nočno prebujanje je zelo stresno, pomagati ljudem, da lahko mirno prespijo noč, pa zmanjšuje njihovo anksioznost. Ni težava samo v zbujanju, ampak tudi v tem, koliko prekinitev spanca vznemiri posameznika. Dobro je, če lahko preprečimo nespečnost in s tem izboljšamo kakovost življenja,« je dejal dr. Regestin.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Bakterije iz permafrosta lahko upočasnijo staranje

13 junija, 2012 0