Saturday, April 13, 2024

Za pridobivanje olja se uporabljajo naslednji deli rastlin: cvetovi, listi, stebla, korenine, semena in plodovi.


Načini pridobivanje eteričnih olj

Destilacija je najbolj razširjena oblika pridobivanja eteričnih olj, kjer vodna para s prehodom skozi rastlinski material izlušči komponente eteričnih olj, ki se skozi hladilni sistem takoj ohladijo. Kot rezultat pridobimo aromatično vodo, na površini katere se pojavi eterično olje.

Hladno stiskanje se uporablja pri pridobivanju eteričnih olj iz lupin citrusov.

Enfleuage metoda se uporablja v proizvodnji parfumov. Po tem postopku se najpogosteje izločijo eterična olja cvetov vrtnic in jasmina.

Eterična olja se lahko pridobivajo na številne načine, opisali smo zgolj najpogosteje uporabljene metode. Metode pridobivanja eteričnih olj je odvisna od vrste olja in namena za katero se uporablja.

Eterična olja se glede na izparevanje delijo v tri skupine: zgornja, srednja in spodnja nota.

Zgornjo noto sestavljajo evkaliptus in citrusi, ki izparevajo najhitreje. Ugodno vplivajo na koncentracijo in osvežitev, odlični so za nego mastne kože.

Srednja nota izpareva nekoliko počasneje, vonj je bolj trajen. Skupino sestavljajo cvetni vonji, ki delujejo na čustvena stanja in so odlični tako za nego suhe kot mastne kože.

Spodnja nota izpareva najpočasneje, vonj je globok in pomirjajoč. Ti vonji delujejo na delovanje hormonov, izboljšajo cirkulacijo in krepijo imunski sistem.

Ob mešanju eteričnih olj je potrebno paziti na enakomerno prisotnosti olj iz vsake skupine. Srednja nota povezuje spodnjo in zgornjo, eterična olja iz spodnje note upočasnijo izparevanje eteričnih olj iz zgornje note. Razdelitev je zelo pomembna pri mešanju parfumov.

Eterična olja in aromaterapija sta lahko v pomoč pri ustvarjanju zdravega življenja. Najpogosteje se uporabljajo v dišečih lučkah ali masažah. Poleg tega se dodajajo vroči kopeli, za inhalacijo ali kot dodatek v kozmetičnih izdelkih.

Naravna eterična olja sproščajo in dobro delujejo pri masaži. Malo znanja in pravilna kombinacija eteričnih in rastlinskih olj, lahko v popolnosti zamenja industrijsko z naravno in veliko bolj učinkovito kozmetiko.

Naravna eterična olja prepoznamo po zelo močnem vonju. Čeprav eterična olja vsebujejo popolnoma naravne substance, niso nenevarna, zato jih je potrebno uporabljati z veliko pozornosti in predpisanimi odmerki.

Eterična olja ne smemo nerazredčena nanašati neposredno na kožo. Pred uporabi je potrebno narediti alergijski test, še posebej pri ljudeh z občutljivo kožo. Test naredite tako, da kapljico eteričnega olja, razredčite v žlici osnovnega olja, nato pripravljeno mešanico nanesite na notranjo stran podlahtnice ali za uho, ter pustite delovati en dan. V kolikor se pojavi rdečica, srbečica ali pekoč občutek, olja ne smete uporabljati.

Eterična olja je potrebno hraniti v temnem in hladnem prostoru, daleč od virov toplote. So lahko vnetljiva, njihova kemijska sestava pa se hitro menja in hlapi.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Pred vrati testiranje umetne krvi

6 junija, 2013 0