Sunday, December 3, 2023

Kljub vsemu pa se zdi, da pot le ni tako enostavna in znanstveniki so se dodobra namučili pri iskanju odgovora, zakaj temu ni tako. Revija Cracked prinaša nekaj znanstvenih teorij o tem, kako razvozlati nekaj najpogostejših dejavnikov povezanih s spolnimi odnosi.


Poljub in ljubezen

Večina svetovnih kultur ima ali povzema eno izmed oblik ljubezni, zaljubljajo in poljubljajo pa se tudi nekatere živali. Zagotovo ste se že kdaj spraševali zakaj?

Znanstveniki iz Leedsa trdijo, da je poljub nastal kot način izpostavljanja žensk virusu znanemu pod imenom citomegalovirus, ki pripada skupini HSV (herps simpleks virusov).

Poljub in okužba žensk s CMV imunskemu sistemu omogoči, da še pred zanositvijo zgradi obrambni mehanizem, ki eliminira prisotnost virusa. V kolikor se ženska z omenjenim virusom okuži med spolnim odnosom in pri tem zanosi, se prepolovijo možnosti za uspešno nosečnost.

Prav zaradi tega so evolucijski biologi zaključili, da je ustvarjanje imunosti z izmenjavo sline, pomemben korak pri ohranitvi vrste in reprodukcijski sposobnosti ljudi. Ni tako romantično kot smo si predstavljali do sedaj, vendar ima smisel.

Zakaj imajo ženske poudarjene zaobljene prsi tudi ko ne dojijo?

Žensko oprsje je pri sesalcih edinstven fenomen – ženske so edina vrsta, pri kateri je oprsje poudarjeno in zaobljeno tudi v obdobju, ko le-te ne dojijo, kar je povsem v nasprotju z vsemi ostalimi sesalci.

Znanstveniki fenomen razlagajo tako: zgradba in nrav ženskega oprsja preprečuje zadušitev otrok med dojenjem. Večina drugih sesalcev ima poudarjen prednji del obraza in ust, kar jim olajša sesanje. Človeški obraz je veliko bolj plosk, zaradi česa bi se lahko pri dojenju iz ravnih dojk dojenčki zadušili.

Evolucijska teorija pravi, da se je skozi stoletja, zaradi velikost možganov, človeški obraz ‘poravnal’, ženskam pa se je povečalo oprsje, kar dojenčkom olajša dojenje.

Zakaj ženske med seksom glasno stokajo?

V kolikor živite v stavbi s tankimi stenami, vam ni potrebno razlagati, da so ženske v postelji v glavnem veliko bolj glasne kot moški. Zjutraj zaradi glasne sosede, ki je prekinila vaš spanec, preklinjate vse po spisku. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj je temu tako?

Glasnost in intenzivnost glasov zadovoljstva in naslade se od ženske do ženske, pa tudi od kulture do kulture, razlikujejo. Čeprav o iskrenosti krikov vaše sosede težko govorimo pa je videti, da z orgazmom, kot se je domnevalo do sedaj, nimajo nobene zveze.

Znanstveniki trdijo, da ljudje niso bili vedno monogamni (številni so mnenja, da to ni naravno človeško stanje), ter da so kriki zadovoljstva primatov pravzaprav paritveni poziv drugim samcem v okolici. Po domače rečeno, samice na ta način obveščajo zainteresirane samce in jim tako sporočajo, da so z enim končale in so pripravljene na novo ‘rundo’.

Ali lahko najdemo vzporednico z ljudmi? Čeprav se ljudje precej razlikujemo od ostalih primatov zgleda, da se bomo nekaterih prirojenih navad težko rešili.

Zakaj sploh občujemo?

Če samo pomislite koliko truda in denarja vložimo v čudovito in romantično zapeljevanje, ki v glavnem izpade kot veliko razočaranje, je na mestu vprašanje, zakaj se stvari lotimo tako, kot se je pač lotimo.

Znanstveniki pravijo, da odgovor najdemo v nenehni težnji k izboljšanju vrste. S spolnimi odnosi zagotovimo, da otrok nosi najboljše gene sovjih staršev, s čimer se vrsta nenehno izpopolnjuje, ter se tako upira parazitom, ki ravno tako vseskozi evoluirajo.

Rastlinske in živalske vrste, ki se razmnožujejo aseksualno, so veliko bolj ranljive in v tem tiči razlog, da se tako razmnožujejo zgolj najbolj primitivne vrste.

Kot tek na tekočem traku – ni važno koliko smo pretekli, vedno ostajamo na istem mestu, po drugi strani pa teka ne smemo prekiniti, ker bomo zagotovo padli. Nihče pa ne pravi, da mora biti seks dolgočasen.

Namen ženskega orgazma

Karkoli si že mislimo o moškem orgazmu, je njegov namen popolnoma jasen – vse je povezano z ejakulacijo in v tem ni prav nobene skrivnosti. Če izvzamemo prodajo revij, ki se ukvarjajo z ženskimi temami, čemu torej zares služi ženski orgazem?

Kot že najbrž veste, ženske lahko doživijo dve vrsti orgazmov – vaginalni in klitorialni. Tisti veliko bolj mistični je vaginalni orgazem s stimuliranjem G-točke. Samo 15% žensk je potrdilo, da so tak orgazem že doživele. Po drugi strani pa kar 80% žensk trdi, da se je že srečalo s klitorialnim orgazmom.

Znanstveniki so veliko časa namenili raziskavam, ki so prinesle številne teorije. Ena izmed njih pa ima nekaj več smisla.

Če gre verjeti evolucijskim biologom, ženski orgazem nima prav nobenega evolucijskega namena. Razlog zakaj imajo ženske klitoris je popolnoma enak tistemu, zaradi katerega imajo moški bradavice – ostanki evolucije.

Znanstveniki trdijo, da se zarodku, še preden se razvije v moški ali ženski spol, pričnejo razvijati živčni končiči na enakih pozicijah. Prav zaradi tega so številni strokovnjaki mnenja, da je klitoris ali ščegetavček svojevrsten zakrnel evolucijski ostanek penisa.

Če nič drugega, se lahko ob članku nasmejite ko vas naslednjič ob treh zjutraj zbudijo glasni kriki iz sosednjega stanovanja.

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Alergije in astma pogostejša v bližini ekvatorja

13 februarja, 2013 0