Monday, May 27, 2024

Geslo letošnjega dneva, ki ga obeležujemo danes, je Razbijmo predsodke o epilepsiji.


Epilepsija je ena od najpogostejših nevroloških bolezni, pri kateri se ob nenadni nepravilni dejavnosti možganskih celic pojavijo epileptični napadi. Osebe z epilepsijo nerade govorijo o svojih težavah, saj je njihovo življenje zaradi nerazumevanja in predsodkov okolice oteženo.

Kot je povedal vodja dejavnosti za epilepsijo odraslih na ljubljanski nevrološki kliniki Bogdan Lorber, epilepsija v razvitem svetu prizadene približno odstotek prebivalstva, dobimo pa jo lahko vsi. Po ocenah je v Sloveniji približno 20.000 oseb z epilepsijo.

Zdravila pomagajo 70 odstotkom bolnikov

Po Lorberjevih besedah je zdravljenje z zdravili uspešno pri približno 70 odstotkih bolnikov, ki ob tem nimajo več epileptičnih napadov. V Sloveniji je bila doslej brez doplačila na voljo večina protiepileptičnih zdravil.

Osebe z epilepsijo so težje zaposljive, kot bi bilo pričakovati ob podatkih o tveganjih za poškodbe ob epileptičnih napadih ali tveganjih za delodajalca, kar gre pripisati slabemu poznavanju bolezni in predsodkom. Večina zato svojo bolezen skriva.

Zakonodaja omogoča vožnjo z avtomobilom

Slovenska zakonodaja o sposobnosti upravljanja z motornimi vozili je, tako Lorber, po mnogih letih argumentiranih predlogov od začetka poletja 2011 sodobna in natančna ter omogoča vožnjo avtomobila tudi osebam z epilepsijo.

Knjižnica Epilepsija pri starejših

Društvo Liga proti epilepsiji Slovenije je ob letošnjem 2. evropskem dnevu epilepsije izdalo knjižico Epilepsija pri starejših. V knjižici avtorji v poljudnem jeziku nizajo podatke, kaj epilepsija je, kako jo prepoznamo in zdravimo ter kakšne so pri tem posebnosti pri starejših.

Knjižica je namenjena bolnikom in njihovim svojcem, pa tudi vsem, ki iščejo informacije o tej bolezni.
STA

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Prenajedanje podvoji tveganje za izgubo spomina

13 junija, 2012 0